Bättring krävs av Nolato

Aktieanalys Efter att ha rapporerat nya rekordvinster fyra år i rad har Nolato tappat rejält med fart i år. Det krävs en klar uppryckning för att motivera dagens kursnivåer.

Nolato, som tillverkar plastkomponenter, har de senaste fyra åren rapporterat ett nytt vinstrekord varje år. Drivande i den starka utvecklingen har varit affärsområdet Telecom. Det är Nolatos gamla paradgren från tiden då Ericsson och Nokia var stora namn inom mobiltelefonivärlden.

Idag är Nolato mer av en nischaktör inom telekomvärlden som lever på sin kompetens och höga kvalitet. Bolaget levererar plastkomponenter till både in- och utsidan av telefoner och försäljningen inom området Telecom hänger helt på om modellerna bolaget levererar till säljer bra eller inte.

Livscykeln för en mobilmodell är bara lite drygt ett år så resultaten svänger normalt sett snabbt inom Telecom. Ett par bra år brukar följas av ett par svagare år. De senaste fyra årens uppåttrend var således historiskt sett ovanligt lång.

I år har dock pendeln svängt tillbaka för Telecom och omsättningen för området har under de tre första kvartalen minskat med drygt 30 procent. Det har även påverkat lönsamheten negativt och resultatet för området har mer än halverats.

Jämfört med för 10-15 år sedan har Telecom tappat en del i betydelse för Nolato. Efter de senaste årens starka utveckling har det dock åter kommit att väga rätt tungt inom koncernen. I fjol svarade området för 43 procent av Nolatos omsättning och för 46 procent av rörelseresultatet.

Bolagets två övriga affärsområden upplever inte samma snabba svängningar i efterfrågan. Framför allt området Medical är konjunkturstabilt och höglönsamt. Det är anledningen till att Nolato de senaste åren fokuserat på att växa affären inom Medical.

Tillväxten har bland annat skett via ett antal större förvärv. Priserna på tänkbara objekt har dock sprungit iväg de senaste åren så bolaget har legat lite lågt på förvärvsfronten.

Nya vd:n Christer Wahlquist (som har varit på Nolato över 20 år) breddade dock tidigare i år förvärvsfokus från enbart Medical till att även omfatta affärsområdet Industrial. För ett par månader sedan köptes så det schweiziska bolaget Treff. Det är verksamt inom både Medical och Industrial och omsätter cirka 450 Mkr.

Även inom Telecom kan förvärv komma att bli aktuella och i så fall inom området elektromagnetisk skärmning, EMC. Det är ett tillväxtområde för Nolato och blir successivt allt viktigare inom Telecom. Eftersom EMC-verksamheten växer snabbare än övriga området och även håller en högre lönsamhet så stabiliserar den Telecom något.

I år har dock inte EMC kunnat göra mycket för att hindra kräftgången inom Telecom. Övriga delar av Nolato går dock bra och mildrade nedgången. Medical ökade omsättningen med 11 procent valutajusterat i tredje kvartalet. Industrials noterade en tillväxt på 6 procent.

I och med Telecoms kraftiga tillbakagång i år har Medical blivit det resultatmässigt viktigaste området inom Nolato. Det har svarat för 46 procent av rörelseresultatet i år att jämföra med Telecoms 26 procent och Industrials 28 procent.

Den kraftigt minskade aktiviteten inom Telecom har inneburit att Nolatos omsättning sjunkit med 9 procent i år och att rörelseresultatet minskat 25 procent. Marginalen har således backat rejält.

Det är inte bara Telecom som rapporterar en lägre lönsamhet. Även Medical och Industrial har tappat något i lönsamhet under året. För Medical är minskningen marginell och inom Industrials förklaras tillbakagången av högre kostnader i samband med uppstart av nya projekt.

Området Telecoms oförutsägbarhet och relativt stora inverkan på resultaten inom Nolato gör det svårt att göra prognoser på bolaget. På rullande tolv månader uppgår vinsten per aktie till 12,85 kronor. Enligt databasen Factset räknar analytikerna i snitt med att den siffran faller till cirka 12,50 kronor för helåret 2016.

Jämfört med fjolårets rekordvinst på nästan 16 kronor per aktie innebär den prognosen ett väntat vinsttapp på 22 procent i år.

Nästa år har Telecom-divisionen lättare jämförelsesiffror och med antagande om ett normalår för den delen av Nolato väntas vinsten per aktie öka till cirka 14,20 kronor. Den prognosen ger ett p/e-tal på 18,0 för nästa år.

Snittprognosena för de kommande årens utdelningar ger direktavkastningar på 3,5 procent respektive 3,7 procent.

Det räcker med att titta på aktiegrafen för att se hur viktigt området Telecom fortfarande är för Nolato. Sedan aktiviteten tog fart inom Telecom i slutet av 2011 har aktien rusat 440 procent.

Årets kraftiga inbromsning och vinstfall har dock inte påverkat aktien särskilt mycket. Så sent som för en månad sedan kursen uppe på sina högsta nivåer sedan millennieskiftet. P/e 18 på nästa års vinst är historiskt sett en mycket hög värdering för Nolato.

Uppenbarligen finns det förväntningar i marknaden om att Telecom ska komma tillbaka igen inom en inte allt för avlägsen framtid. Så kan förvisso bli fallet, verksamheten är som sagt oförutsägbar. Dagens nivåer inom Telecom ligger dock närmare de normala än vad vi sett de senaste åren. Det skulle således lika gärna kunna bli värre innan det blir bättre.

Den uttalade förvärvsagendan och de goda finanserna talar för aktien. Sammantaget känns dock aktien i dagsläget klart fullvärderad givet den rådande vinsttrenden och de oklara utsikterna för Telecom. Rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nolato B Neutral 254,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -