Tillbaka på noll

Börsen Förmiddagens uppgångar avtog under tidig eftermiddag och OMXS30 rörde sig kring nollan med lätt negativa förtecken. Bilbesiktningsbolaget Opus steg med 4 procent.

Strax efter klockan 14 var OMXS30 i stort sätt oförändrad på nivån 1.393. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 5,8 miljarder kronor, med Sandvik som omsättningsetta.

Getinge var ned kring 4 procent efter ett pressmeddelande om vd-sorti på grund av skilda uppfattningar mellan vd och styrelse om framtida inriktning för medicinteknikbolaget. Handeln i aktien var intensiv med över 10.000 avslut tidig eftermiddag, mot knappt 2.000 per dag i vanliga fall.

"Getinge har haft en kris i 3-4 år som de försöker att vända och ta sig ur. När en ny vd får sparken är det inte konstigt att man blir osäker kring hur det går med omställningsprocessen", sade aktiestrategen Esbjörn Lundevall på SEB till Nyhetsbyrån Direkt om kursreaktionen.

Getingeanalytiker från Swedbank och Pareto uttryckte sig i liknande ordalag i sina kommentarer.

SEB:s bedömning är dock att sagda omställning kommer att lyckas, att vd-uppsägningen inte sker på grund av problem med att leverera effektivitetsförbättringar, och rådande nedställ anses därför snarast utgöra ett köpläge.

I övrigt fortgick börshandeln utan större dramatik. Metall- och oljebolag utvecklades svagast i skuggan av sjunkande råvarupriser, med Lundin Petroleum, SSAB och Boliden strax ovanför Getinge i botten av OMXS30 och nedgångar på drygt 1 procent.

I toppen av OMXS30 återfanns Ericsson, plus 1,1 procent, efter uppgifter i fredags kväll från SvD om oenighet i ägarleden. Investor, uppger tidningens källa, försöker hålla nere kursen i telekombolaget för att kunna köpa billigt av Industrivärden och sedan sälja till Cisco.

Utanför OMXS30 steg Peab nästan 3 procent. Flera toppchefer, bland annat vd, har köpt aktier efter förra veckans rapport, enligt FI:s insynsrapportering. Delvis beror detta dock på incitamentsprogram, enligt bolagskommentarer till Direkt.

I senaste Börsveckan lämnas köpråd på bland annat Lindab, som steg 2,6 procent. "Förväntningarna är låga när vi blickar framåt vilket talar för aktien", skriver tidningen, som menar att ventilationsbolaget tycks vara på rätt väg efter några motiga år.

Ica var upp 0,5 procent efter ett köpråd i Dagens Industri.

Bland mindre bolag fortsatte Opus upp för tredje dagen i rad, efter att Redeye höjt värdet i sitt "basscenario" till 9:80 kronor per aktie. Bilbesiktaren steg kring 4 procent till 6:80 kronor.

Ratos fortsatte backa efter fredagens rapportutlösta kursfall, och var ned drygt 3 procent till 39:33 kronor. Bland bankkommentarer märktes exempelvis Danske Bank, som känner sig stärkta i sin negativa uppfattning om aktien, och en rekommendationshöjning till köp från behåll signerad Pareto.

Qliro backade cirka 1 procent. Vd:n för det mest lönsamma affärsområdet, Gymgrossistens Therese Hillman, tackar för sig efter några år som vd och nästan tio år som anställd. Den nytillträdda vd:n i Qliro har inlett jakten på efterträdare.

På smallcap-listan steg Net Insight 3 procent. Bolaget, som levererar tekniska tv-lösningar, har fått en order från Sky News Arabia avseende bolagets lösning för media över internet för att koppla samman nyhetsbyråer globalt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -