Sött och surt på listan

Heta Listan Rapportspekulationen i Nasdaq Inc. slog rätt och aktien handlas nu drygt 3 procent högre än vår ingångsnivå. Saab och Dupont Fabros lämnar och en takboxtillverkare tillkommer.

Det har gått ett par dagar av augusti men så här långt är börsutvecklingen svagare, vilket stämmer bra med det historiska säsongsmönstret. Efter en brant och snabb stigning i juli är det inte annat än sunt med en lite lugnar period.

Veckofacit för listan är blandat. Nykomlingen Saab lämnade listan lika snabbt som den kvalade in. Även Dupont Fabros, som underpresterat ett par veckor, trillade av lista vid sin stop loss-nivå.

Däremot blev vår satsning på att Nasdaq Inc. åter skulle slå analytikernas förväntningarna lyckad. Och aktien steg högre efter kvartalsrapporten. Just nu handlas den drygt 3 procent över vår trigger.

Aktier på Heta Listan Stop loss Trigger Målkurs Avkastning
Atmos Energy Corp. 76,70 76,70 88,50 3,5%
American Water Works 79,00 77,50 92,00 6,8%
Quest Diagnostics 79,90 83,40 95,00 3,4%
Raysearch* 128,00 131,00 151,25 -1,1%
Nasdaq Inc. 66,20 69,00 79,00 3,5%
         
*Ny stop loss        

I övrigt är vi nöjda med aktierna på listan men flera har legat där länge. Ett exempel är American Water Works (AWK) som inte stigit högre sen början av juli. Anledningen till att aktien är kvar på listan, trots sin slöa utveckling, är att den stigande trenden än så länge är intakt.

Det finns nämligen få skäl att byta ut en aktie i fin trend mot en annan bara för sakens skull.

Fastighetsaktierna är ett uttjatat men bra exempel. Det har talats om att sektorn skulle vara övervärderad i flera år men faktum är att ingen på förhand vet hur dyr eller billig en aktie kan bli. Branschen har dominerat under 2016 och flera fastighetsbolag cirkulerade på Heta Listan under fjolåret.

Bland annat presenterade vi Balder som ett affärsförslag på 155,20 kronor och lämnade aktien med en vinst på 15 procent kort senare. Hade vi istället behållit aktien till dagens datum skulle belöningen varit 33 procentenheter större. Aktien har överpresterat Storbolagsindex (OMXS30) med 16 procentenheter i år.

Det är lätt att vara efterklok men det är inte alls syftet, utan för att konkretiserar varför en aktie som AWK får vara kvar på listan och förklara hur tankegångarna går.

En volatil aktie som Raysearch hänger däremot betydligt lösare. Inledningsvis steg aktien 10 procent över vår triggar men har sedan fallit tillbaka kraftigt. Just nu visar positionen till och med ett litet minus. Den vinsten vi hade skulle vi tagit snabbt, givet aktiens historiskt svängiga mönster. Det är en läxa vi tar med oss.

Thule Trigger 140,50. Målkurs 162,00. Stop loss 133,50.

Takboxtillverkaren Thule (börsvärde 13 968 Mkr) har en uppskattad marknadsandel på 50 procent globalt. Bolagets dominerande ställning gör det svårt att växa mycket snabbare än den underliggande marknaden men med nya produktkategorier kan intäkterna växa snabbare.

Att bilförsäljningen slår nya rekord i Europa talar för vidare för bra försäljning även för Thule. Takboxar och räcken står för cirka 60 procent av intäkterna men försäljning av cykelhållare ökar.

I andra kvartalet överträffade bolaget analytikernas förväntan på flera punkter. Intäkterna ökade med 6,3 procent till 1 795 Mkr, 2 procent över SME Direkts insamlade konsensus. Nettovinsten överträffade förhandstipsen med 4,7 procent och steg till 308 Mkr i kvartalet. Köp aktien om den stiger över 140,50 kronor och sätt stopp vid 133,50 kronor. 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -