Svagare än väntat i Autoliv

Rapport (uppdaterad) Bilsäkerhetsföretagets andra kvartal gjorde inte marknaden glad och aktien föll direkt efter att siffrorna blev kända fredag lunch.

Autoliv redovisar ett resultat före skatt på 200 miljoner dollar för det andra kvartalet 2016. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 207 miljoner dollar enligt SME Direkts prognossammanställning.

Rörelseresultatet exklusive kostnader för kartellutredningar och kapacitetsneddragningar uppgick till 221 miljoner dollar och den justerade rörelsemarginalen till 8,6 procent.

Väntat var ett justerat resultat på 229 miljoner dollar och en justerad marginal på 8,7 procent. Enligt bolagets egen prognos väntades den justerade rörelsemarginalen bli "runt 8,5 procent".

Försäljningen uppgick till 2.579 miljoner dollar. Analytikerna hade väntat sig en försäljning om 2.639 miljoner dollar.

Autoliv hade en total organisk försäljningstillväxt på 7,7 procent under det andra kvartalet. Det var lägre än SME Direkts konsensus som låg på 9,9 procent. Den organiska försäljningstillväxten var främst ett resultat av en stark tillväxt i Europa, där den organiska försäljningen ökade med över 16 procent, skriver Autoliv i sin delårsrapport.

"Bakom detta resultat låg en kombination av högt Autolivinnehåll i framgångsrika modeller och ökad produktion i samband med nya lanseringar", skriver bolaget.

Försäljningen från Autolivs bolag i Kina ökade organiskt med mer än 7 procent under kvartalet. Tillväxten drevs framförallt av globala tillverkare, i synnerhet modeller från Hyundai/Kia.

Den organiska försäljningen från Autolivs bolag i Japan ökade med närmare 3 procent under kvartalet.

För Autolivs bolag i Nord- och Sydamerika var försäljningsutvecklingen under kvartalet blandad. I Nordamerika drevs den organiska försäljningstillväxten på närmare 4 procent framförallt av ökad försäljning av bilmodeller från Honda, Mercedes och Ford.

Försäljningen av aktiva säkerhetssystem och ersättningsgasgeneratorer bidrog också till tillväxten, skriver Autoliv.

Försäljningen i Sydamerika (Brasilien) minskade dock med närmare 2 procent.

Bolaget spår en organisk försäljningstillväxt för helåret 2016 på runt 7 procent och en total tillväxt på mer än 10 procent.

De nya prognoserna innebär en viss justering nedåt från tidigare bedömningar. I samband med rapporten för det första kvartalet spådde bilsäkerhetsbolaget en organisk tillväxt på mer än 7 procent och en total tillväxt på mer än 11 procent. Analytikernas snittprognos för den totala tillväxten låg inför fredagens rapport på 11,6 procent, enligt SME Direkt.

I rapporten för det andra kvartalet spås den justerade rörelsemarginalen, exklusive kostnader för kapacitetsanpassningar och kartellrelaterade ärenden, för 2016 överstiga 8,5 procent. Här låg tidigare prognos på "mer än 9 procent". Konsensus enligt SME Direkt ligger på 9,3 procent.

För det tredje kvartalet spår bolaget en organisk tillväxt på cirka 6 procent. I analytikernas kalkylblad ligger i snitt en organisk tillväxt på 6,3 procent på denna punkt.

Klockan12.05, fem minuter efter att kvartalsrapporten presenterats, hade aktien fallit till 911 kronor. Det motsvarar en nedgång på 6 procent jämfört med torsdagens stängning.

Strax före rapporten handlades aktien i 983 kronor.  

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -