Ett bra kvartal för Hexatronic

Aktiekommentar Tredje kvartalet blev en välbehövlig revansch för marginalerna. Tillväxten var fortsatt god men sker inte utan växtvärk.

Fiberoptikbolaget Hexatronic hör till vinnarna på digitaliseringstrenden. Datavolymen som sänds över internet fördubblas var artonde månad och takten väntas öka. För att möta kapacitetsbehovet krävs stora investeringar i fiberinfrastruktur, vilket Hexatronic levererar. Bland annat till internetleverantörer och datacenter.

Hexatronic har snabbt vuxit sig större och i tredje kvartalet steg intäkterna med 43 procent mot i fjol. Omsättningen över tre kvartal var högre än under hela förra räkenskapsåret.

Tillväxten i kvartalet var nästan uteslutande organisk men Hexatronic har också hunnit med ytterligare ett förvärv. Den här gången är det en fiber- och duktverksamhet med 19 anställda på Nya Zeeland som tas över från Ericsson. Det nya dotterbolaget ingår i koncernen från första juli i år.

I tredje kvartalet har personalstyrkan vuxit med ett tjugotal personer var av merparten arbetar i produktionen. Utbildning av nyanställda medför högre personalkostnader, vilka ökat med 22 procent i kvartalet. Bolaget har också investerat 15 Mkr i en ytterligare produktionslina för fiberkabel i Viperserien. 

Orderstocken var vid kvartalets utgång 31 procent tyngre än vid samma tid ifjol.

Det viktigaste i kvartalet var att marginalen har letat sig tillbaka till kända nivåer efter andra kvartalets magplask. Men den snabba tillväxten hämmar fortsatt marginalernas utveckling något. Enligt VD Henrik Larsson Lyon var EBITDA-marginalen på 10 procent i lägre än bolaget förväntat internt.

Men marginalrevanschen i jämförelse med andra kvartalet innebär ett trendskifte för utveckling av EBITDA-marginalen över rullande tolv månader. Kurvan pekar nu svagt uppåt, även om marginalen över rullande tolv månader var lägre i senaste kvartalet än vid samma tidpunkt i fjol.

Hexatronic har exponering mot Storbritannien som är en viktig marknad för fiberutbyggnad. Men än så länge har ingen väsentlig skillnad märkts av efter brexit-omröstningen. Det försvagade pundet kan dock komma att ge avtryck.

Multiplicerar vi antalet anställda per den 31 maj 2016 (281) med omsättningen per anställd under fjolåret (3,1 Mkr) så stiger intäkterna till 877 Mkr när all personal är fullt sysselsatt.

Vinstmarginalen i tredje kvartalet var 6,5 procent och antas nivån uthållig kan nästa helårsvinst stiga till 1,70 kronor per aktie. Men även mer blygsamma antaganden om vinstmarginal ger ett acceptabelt p/e givet tillväxttakten. Det viktigaste är att trenden för den rullande EBITDA-marginalen förblir positiv.

Det finns inget skäl att ändra vår tidigare köprekommendation. Men det tål att upprepas att den är riskfylld och det finns skäl för ytterligare en brasklapp. Hexatronic-aktien svänger kraftig, likt vinstmarginalen gjort kvartal mot kvartal. Så kommer det sannolikt förbli framöver och därför är aktien inget för kräsmagade investerare. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -