Rally i guld

Råvaror Guldet steg till tvåårshögsta på onsdagen efter förnyad oro för effekten på global tillväxt av Brexit, och därmed förknippade börsnedgångar i Asien.

I bakgrunden fanns bland annat den brittiska centralbankschefens uttalande på tisdagen om att de negativa effekterna på tillväxten av Brexitomröstningen, och oron inför denna, nu börjar synas i den brittiska ekonomin.

"Investerarna satsar på guld nu när oron för den globala tillväxten ökar och politisk osäkerhet råder, sade Wu Zhili, analytiker vid Shenhua Futures i Shenzhen, till Bloomberg News.

Han fortsatte:

"Den ackommoderande hållningen från centralbanker gynnar också priset på råvaror, särskilt ädelmetallerna."

Oljan föll tillbaka under tisdagen och tidig onsdag, med en WTI-rörelse från drygt 49 till så lågt som strax över 46 dollar under natten, men har börjat återhämta sig något på onsdagsmorgonen. Brent har rört sig från över 50 dollar den 4 juli till drygt 48 dollar i nuläget.

"Osäkerhet och oro kring hur Brexit kommer att påverka marknaden lär fortsätta ett bra tag, vilket ökar oljeprisets volatilitet. Lagerminskningar i USA räcker inte för att priset ska stiga; för det krävs även utbudsminskningar", sade Will Yun, råvaruanalytiker vid Hyundai Futures i Seoul, till Bloomberg News.

Det sistnämnda, lagerminskningar, väntas enligt en Bloombergenkät visa sig i torsdagens amerikanska lagerstatistik från energidepartementet: en minskning på 2,5 miljoner fat råolja jämfört med föregående vecka väntas.

Under natten rapporterade dock Reuters om en rapport från analysföretaget Genscape, vars undersökning tyder på det motsatta förhållandet i Cushing, något som pressade oljepriset.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -