Nattsvart vid Brexit

Börs Aktiemarknaderna är inte förberedda på att britterna röstar för ett utträde ur EU. En seger för Brexitsidan skulle därför kunna leda till ett ras på i storleksordningen 25 procent för europeiska aktier.

Det menar riskanalysfirman Axioma, som i modeller testat olika tillgångsslags känslighet för ett brittiskt goodbye, rapporterar Bloomberg News.

"Det finns ett antagande om att Brexit inte kommer att äga rum - så om det händer är ingen mentalt helt förberedd än", kommenterar Philip Jacob, en av analytikerna för nyhetsbyrån.

Aktier är det tillgångsslag som skulle drabbas hårdast, visar Axiomas studie, som studerat effekterna även på obligationer och alternativa investeringar.

Aktiemarknaderna har varit relativt stabila inför omröstningen, som genomförs den 23 juni. Inte minst den brittiska börsen har gått bra, vilket också gör den mest utsatt i händelse av en lämna-seger, menar Axioma.

De stresstester firman genomfört kartlägger bara de kortsiktiga väntade effekterna, inte de långsiktiga strukturella förändringar som kan följa på en Brexit, betonar Axioma.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -