Ica klart bättre än väntat

Rapport Dagligvarubolaget Ica ökade vinsten mer än väntat i årets första kvartal och ledningen höjer nu etableringstakten.

Ica redovisar ett ebit-resultat på 976 miljoner kronor för det första kvartalet 2016. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 865 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

I resultatet ingår engångsposter på netto 17 miljoner kronor. Inga var väntade enligt SME Direkts konsensus.

Ebit exklusive engångsposter blev 959 miljoner kronor vilket kan jämföras med 865 miljoner kronor.

Intäkterna uppgick till 24.761 miljoner kronor, mot väntade 24.605 miljoner.

Ica Sverige har kunnat kompensera för de högre logistikkostnaderna under första kvartalet med lägre kostnader på andra områden, vilket sammantaget ledde till ett "okej" kostnadsläge. Det säger Icas vd Per Strömberg till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är fortsatt vår syn att de positiva effekterna av logistikprojektet kommer under andra halvåret. Vi kommer fortfarande ha intrimningseffekter under andra kvartalet", säger han och också att Ica kommer att höja butiksetableringstakten under året. Under första kvartalet öppnades inga nya butiker.

"Kostnaderna för att öppna nya butiker kommer att öka successivt under året. Vi har 11 av våra nyetableringar under andra halvåret", säger Per Strömberg. Planen för andra kvartalet är att öppna fem nya butiker.

Under första kvartalet växte Ica Sverige i stort sett i linje med marknaden, vilket är en förbättring jämfört med utvecklingen under andra halvåret 2015 då Ica förlorade marknadsandelar.

"Det som var väldigt starkt var ökningen i jämförbara enheter om 4,7 procent. Har man en bra tillväxt i det etablerade butiksnätet leder det till en positiv resultateffekt", säger han.

I Baltikum hade Ica en stark utveckling första kvartalet och bolaget tar rejält med marknadsandelar. Per Strömberg hänvisar också till positiva effekter av det program i Baltikum som Ica började jobba med i november 2015.

"Vi räknar med fortsatt stark utveckling i Baltikum. Dels är marknaden fortsatt stark, dels har vi en väldigt stark underliggande utveckling med ett bra butikkoncept", säger han.

När det gäller Icas strategiska översyn av ägandet i e-handelsföretaget Inkclub har Per Strömberg inget nytt att meddela:

"Det finns gott om intresse, det kan jag säga."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -