Starkt kvartal väntas för FPC

Börs Analytikerna som bevakar Fingerprint Cards räknar med att bolaget har haft ett starkt första kvartal, med en fortsatt dominerande ställning på marknaden.

En ökad konkurrens och prispress, som vissa befarar och har varnat för, väntas inte ha märkts av under 2016 års första kvartal, enligt en rad analyser inför rapporten. Förutom kvartalssiffrorna står naturligtvis bolagets prognoser för 2016 i fokus.

"Vi räknar med att se ett starkt första kvartal 2016, drivet av det stora antalet smartphone design wins vi såg under 2015", skriver Handelsbanken i en analys.

Arctic påminner också om att Fingerprint Cards har dominerat orderflödet hittills under 2016.

"Det har varit begränsade design wins för andra aktörer i industrin, så deras sensorer kommer att vara integrerade i få modeller under 2016", konstaterade Arctic i en analys.

På lönsamhetsfronten väntas Fingerprint Cards första kvartal visa en stark utveckling.

Trots ökade rörelseomkostnader räknar Handelsbanken med att FPC:s höga bruttoresultat leder till en rörelsemarginal på 39,5 procent.

FPC:s vd Jörgen Lantto har uppgett att bolaget under 2016 planerar för en bruttomarginal som ligger kring den högre delen av det långsiktiga målintervallet om 40-45 procent.

Carnegie räknar med att bruttomarginalen första kvartalet går ned något till 45,2 procent, jämfört med fjärde kvartalets nivå på 46,5 procent.

"Vi räknar med en högre andel av större sensorer med en bruttomarginal på 30-35 procent. Bruttomarginalen beror emellertid främst på produktmixen och den kan överraska positivt som en följd av att prispressen på nuvarande sensorförsäljning har varit liten", skriver Carnegie.

Viktiga punkter i rapporten:

* Intäkterna - som i snitt spås landa på 1.640 miljoner kronor det första kvartalet, enligt SME Direkts sammanställning av fem analytikers prognoser. Det innebär en tillväxt på drygt 1.000 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol och på drygt 20 procent sekventiellt.

* Marginalutvecklingen, där snittestimatet för bruttomarginalen ligger på 45,6 procent och för röreselmarginalen på 38,1 procent, enligt SME Direkt.

* Ändras intäktsprognosen för 2016? Analytikernas snittestimat för intäkterna 2016 ligger på 7,6 miljarder kronor, det vill säga strax under mittpunkten av FPC:s eget prognosintervall om en försäljning på 7,0-8,5 miljarder. Analytikernas helårsestimat sträcker sig från 5,9 till 8,5 miljarder kronor.

* Marginalprognosen för 2016, där bolaget sagt att rörelsemarginalen under helåret väntas bli högre än under andra halvåret 2015, då den uppgick till 37 procent. Konsensus tror på en rörelsemarginal 2016 på 36,5 procent.

Synen på FPC-aktien går isär hos de analytiker som har en officiell rekommendation. Två rekommenderar köp och två rekommenderar sälj. Rapporten offentliggörs torsdagen den 28 april klockan 7.00. En telefonkonferens hålls klockan 15.00 samma dag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -