Växtvärk i Hexatronic

Aktieanalys Hexatronic växer stadigt men en kall vinter tyngde resultatet senaste kvartalet. Marginalen är ett huvudbry och den negativa trenden måste få ett slut. Men aktien är intressant.

När vi senast skrev om Hexatronic stod bolaget inför en nyemission och hade nyligen sågats i en av Sveriges populäraste ekonomipoddar. Just då gick en aktie i bolaget att köpa för 11 kronor och som lägst skulle prislappen falla till under tian. Men vändningen kom senare under hösten 2015 och aktien har sedan dess stigit med över 100 procent.

Hexatronic utvecklar och marknadsför olika typer av fiberoptiska kommunikationslösningar och kunderna är främst teleoperatörer, nätägare och datacenterföretag. Gruppen som helhet bjuder ett brett sortiment och äger sin egen produktionskedja. Det garanterar kvaliteten och ger bättre lönsamhet när produktionen går på högvarv. Men innebär också en större börda i tuffare perioder när försäljning och produktion inte synkar.

Den underliggande marknaden för bolagets produkter är mycket stark och fiberkabel är ryggraden i utbyggnaden av höghastighetsinternet.

Digitaliseringen går i en rasande fart. Regeringen har satt som mål att 90 procent av svenska hushåll ska ha tillgång till bredband med en kapacitet på minst 100 Mbit/s innan år 2020 och det arbetet är på god väg. Förberedelserna för ett femte generationens mobilnät står inför en utrullning och innebär ytterligare investeringar i en tillräcklig fiberkraft.

Förr i världen talade man om att vara uppkopplad. I dag är det ett närmast omöjligt att vara utan internetuppkoppling. En ögonbrynshöjare, som beskriver detta skifte är att 70 procent av alla svenska tvååringar klarar att hantera en smart mobiltelefon. Merparten av alla skolungdomar använder dagligen internet i lärandet och streamnigtjänster som Netflix och HBO tar upp mer av vår tid än linjärt tv-tittande.

Vi spenderar inte bara mer tid på nätet, våra saker vill också ha tillgång det. I vad som kallas internet of things ryms uppkopplade larmsystem, bilar som trådlöst uppdaterar sig själva och eltandborstar med wifi-anslutning.

Bakom sig har Hexatronic en fantastisk förvärvsdriven tillväxtresa och på bara ett par år har antalet medarbeta ökat från cirka 20 till ungefär 260 personer. Hälften av dessa arbetar vid kabelfabriken i Hudiksvall som köpts från Ericsson. Bolaget har kritiserats för affären men efter att orosmomentet om slutbetalning på 32 Mkr slutförts utan bekymmer finns inte längre samma stressfaktor.

På fyra år har omsättningen ökat från drygt 40 Mkr till närmare 630 mkr under senaste räkenskapsåret.

Det andra kvartalet som avslutas den sista februari är säsongsmässigt svagare då det innehåller en längre ledighet över jul och nyår samt för att det bistra gjort att många installationsarbeten legat på is. År mot år ökade ändå omsättningen 33 procent, varav 3 procent var organisk tillväxt.

Mindre upplyftande var att marginalerna krymper. På EBITDA-nivå sjönk marginalen till 1,3 procent vilket kan jämföras med 11,3 procent motsvarande period året innan. Bruttomarginalen tappade från 50 procent i fjol till 40 procent i det senaste kvartalet.

Vd Henrik Larsson Lyon förklarar marginaltappet med ett ökat antal anställda för att matcha fortsatt expansion, men även en mindre gynnsam försäljningsmix än tidigare – främst vid Hudiksvallsfabriken. Ytterligare än anledning till den minskade marginalen var lägre aktivitet iOEM-segmentet vilket förklaras av att kunderna valt att dra ned på sina lager. Det anses dock som tillfälligt.

Samtidigt kan vi konstatera att bolaget går in i innevarande kvartal med en orderstock 40 procent högre än vid samma tidpunkt året innan på jämförbar basis.

Hexatronic har en långsiktig målsättning att öka sin försäljning med 20 procent årligen, det till en EBITDA-marginal på minst 10 procent. Det är också ledningens ambition att bolaget kommer att göra så under innevarande räkenskapsår. Bolaget satsar bland annat i USA och Storbritannien, vilket förutom ökad geografisk spridning kan reducera säsongsvariationerna under de kalla nordiska vintrarna.

I Storbritannien, där Hexatronic köpte fiberbolaget Optireach i januari, har utbyggnaden av ett värdigt fibernät bara börjat och om samma utveckling som på den svenska marknaden ska ske där så finns god potential för Hexatronic att växa vidare.

På rullande tolv månader nådde omsättningen cirka 750 Mkr och EBITDA-marginalen var 8 procent. Det motsvarar en 20-procentig ökning jämfört med föregående räkenskapsår. Används det som måttstock för innevarande kan vinsten uppskattas till strax över 1 krona per aktie, motsvarande en värdering på p/e 22. Men baserat på att försäljningen stiger snabbare hittills i år kan det bli än lite bättre.

Antar vi samma omsättning per anställd i detta räkenskapsår kan försäljningen stiga till 800 Mkr eller med närmare 30 procent. Givet EBITDA-målet på 10 procent kan vinstmultipeln då sjunka till p/e 16.  Vilket anses som attraktivt.

Trots argumenten om säsongsvariationer i marginalen är trenden över rullande tolv månader dalande och det är oroväckande. Det förklaras till stor del av bolagets stora omstöpning och ökade fasta kostnadsmassa. Men det vill till att trenden vänder ganska snart annars bör marginalantagandena tas ner även i en mer långsiktig prognosbild.

Vid köpet av fabriken i Hudiksvall följde en lagerrabatt som under förra räkenskapsåret bidrog till resultatet med omkring 10 Mkr. Det är en förmån som bolaget inte får med sig in i 2015/2016 och här tappar bolaget en gratisfördel de haft tidigare.

I aktieboken har det skett en del förändringar senaste tiden. Grundaren Gert Nordin och ordföranden Göran Nordlund har sålt delar av sitt innehav till en utländsk institutionell investerare. Deras ägande är fortfarande betydande och marknaden tolkade beskedet som en positiv signal. Inte så mycket för att grundarna säljer ut utan för att en institutionell investerare valt att köpa på dessa nivåer. Att vd Henrik Larsson Lyon syns i storägarlistan med ett personligt ägande om 2,6 procent är ett tecken på gott engagemang.

I fjol var vi lite för tidigt ute för att våga oss på en köprekommendation. Efter årets kursrally känns tajmningen återigen knepig.

Hexatronic förtjänar ändå en köprekommendation på dess guidning men det saknas verkligen inte risker. Vi vill se att bolaget får ordning på marginalerna och vi oroar oss för en korrektion i aktiepriset efter ett årets kraftiga stigning. Men i ett lyckosamt scenario känns en riktkurs på strax under 30 kronor inte som orimlig.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hexatronic Group Köp 22,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -