Skistars sämsta tid är nu

Aktiekommentar När skidsäsongen är som bäst är Skistars aktie som sämst. Den som funderar på att köpa in sig i alpinoperatörens aktie har historiskt gjort bäst i att vänta tills tussilagon lyser i Åres backar.

Skistar, med skidanläggningar ibland annat Åre och Sälen, är en aktie som uppvisat ett både intressant och tydligt historiskt säsongsmönster.

Vi har roat oss med att kartlägga den månadsvisa avkastningen i aktien sedan 1995 och hittat ett slående mönster: Perioden januari till april – den tid då beläggningen och intjäningen är som bäst för bolaget – har varit den sämsta tiden att vara investerad i aktien.

Den första grafen nedan visar den genomsnittliga totalavkastningen (alltså inklusive utdelningar) för varje månad sedan 1995.

Som framgår har aktien tre månader som sticker ut på den negativa sidan. Det är januari, mars och april. Övriga månader är på plus och framför allt perioden juli-november sticker ut som särskilt bra.

Frågan är varför säsongsmönstret sett ut så här. Svaret dväljs förmodligen i den enklaste av förklaringar: Utbud och efterfrågan.

Den som äger minst 200 aktier i Skistar får 15 procent rabatt på uthyrning, liftkort och skidskola i bolagets regi. Med tanke på de minst sagt eleverade priserna så är det inte att undra på att folk är beredda att köpa aktier i bolaget. För en kärnfamilj med två vuxna och två barn som åker till Åre går en veckas skidkort, hyra av utrustning och skidskola för två loss på ungefär 14 000-15 000 kronor.

En investering i 200 aktier à 105 kronor stycket i september i fjol gick loss på 21 000 kronor. Det gav kärnfamiljen möjliga rabatter på 2 175 kronor. Om vi betraktar rabatten som direktavkastning så talar vi om 10,4 procent på investeringen.

Eller omvänt, kärnfamiljen kan sälja aktien så lågt som 94,15 kronor utan att ha gått back på investeringen efter att rabatterna lagts in i kalkylen.

Inte undra på att efterfrågan på Skistars aktier stiger inför säsongen, och sjunker efteråt.

Då kan man naturligtvis jämföra kursutvecklingen över tid. Vi har två grafer nedan. Den första visar den avkastningen för den som enbart ägt aktien under perioden maj till december sedan 1995. I kalkylen ingår eventuella utdelningar men inte kostnaden för skatt på utdelningar eller courtage.

Med de vänliga antagandena har aktien avkastat över 8 600 procent. Den nedre grafen visar totalavkastningen för den som ägt aktien enbart under skidsäsongens högperiod januari-april. Avkastningen är -69 procent.

Den som däremot ägt aktien sedan starten och inte funderat över köp och försäljningar har däremot kunnat inkassera rabatter år efter år – och fått en avkastning på över 2 600 procent. Det är inte fy skam det heller. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -