Rådet till ägarna: Dags att sälja FPC

Börs (Uppdaterad) Investmentbanken Carnegie byter fot – och säljstämplar den svenska biometrisuccén.

Carnegie räknar med att FPC kan behålla sin ledande marknadsposition, men i takt med att marknaden mognar och konkurrenter vinner mark blir en nedgång i rörelsemarginalerna oundviklig, enligt banken.

Investmentbanken tror inte att nya vertikaler, såsom segmentet för smarta kort, kommer att kunna kompensera för ökad konkurrens inom segmentet för konsumentelektronik.

Därför räknar Carnegie med att Fingerprint Cards vinst per aktie toppar på 37 kronor under 2018. Resultatet väntas sedan falla 15-20 procent från toppen 2018 till 2020, menar Carnegie som tror på en långsiktig rörelsemarginal på 20-25 procent jämfört med väntade 37 procent 2016.

Vidare uppger Carnegie att siffrorna för Fingerprint Cards första kvartal borde bli starka, med intäkter på 1.555 miljoner kronor och ett ebit-resultat på 590 miljoner kronor.

Carnegie räknar med att en högre andel större sensorer, som bär en lägre bruttomarginal, bidrar till att FPC:s bruttomarginal första kvartalet går ned något till 45,2 procent, jämfört med 46,5 procent under fjärde kvartalet.

FPC-aktien hade vid 9.40-tiden på onsdagen gått ned 4,4 procent till 518 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -