På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Svenskarna tror att bopriserna fortsätter iväg

Bostad De svenska hushållen tror på en starkare utveckling för bostadspriserna i april jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 65 i april jämfört med 60 i mars.

"Trots kommande amorteringskrav fortsätter prisförväntningarna att stiga. Avgörande är ett lågt utbud av bostäder och fortsatt låga räntor. Nu är nästan hela höstens nedgång återhämtad och de nya siffrorna eldar på diskussionen om ytterligare politiska åtgärder för att bromsa utvecklingen", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Av de tillfrågade tror 74 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 71 procent förra månaden, medan 9 procent tror på fallande priser, jämfört med 11 procent föregående månad.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 6 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 5 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,09 procent, upp jämfört med 0,03 procent föregående månad.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -