Nolato är bäst på sikt

Aktieanalys Nolato avslutade fjolåret i utförsbacke och vinsterna lär gå kräftgång ytterligare några kvartal. Aktien passar bra i en långsiktig portfölj men i det korta perspektivet avvaktar vi.

Plastkomponenttillverkaren Nolato överträffade sina egna prognoser i fjol och året slutade med nya rekord för omsättning och resultat. Valutaeffekter räddade utvecklingen till viss del då den underliggande tillväxten var noll. Nolatos strategi att gå från ren kontraktstillverkning till att bli mer av en partner till sina kunder fortsätter dock att ge positiva effekter på lönsamheten i bolaget.

Bolagets aktie har varit en verklig kursraket på börsen de senaste åren. Skiftet från att leverera skal och komponenter till Ericsson och Nokia under deras glansdagar som jättar inom mobilindustrin till att satsa mer på läkemedelsindustrin och på att flytta sig högre upp i värdekedjan har varit mycket framgångsrik.

Verksamheten står på fler ben idag än under det nordiska telekomundrets dagar och lönsamheten har som sagt förbättrats kraftigt.

Telekom-området är dock fortfarande viktigt inom Nolato. Problemet är att bolaget självt inte riktigt kan påverka utvecklingen utan är beroende av om kundernas mobiltelefoner blir framgångsrika eller inte. Livslängden på en telefonmodell är extremt kort och produktcyklerna blir därefter. Från slutet av 2014 fram till mitten av förra året hade Nolatos affärsområde Telecom en mycket stark period där volymerna dubblades och lönsamheten sköt i höjden.

Den trenden mattades mot slutet av 2015, inte minst till följd av tuffa jämförelsetal. Lönsamheten inom Telecom har dock även strukturellt tagit ett kliv framåt. Nolato har hittat ett nytt område inom telekom, elektromagnetisk avskärmning av basstationer, som växer under hög lönsamhet. Det minskar svängningarna inom affärsområdet något och stabiliserar även marginalerna.

Under fjolåret var Telecom åter Nolatos största affärsområde. Det svarade för 43 procent av omsättningen och 46 procent av rörelseresultatet.

Medical är annars det område som Nolato satsat hårdast på de senaste åren. Det var också från affärsområdet Medical som koncernen plockade sin nya vd när Hans Porat tackade för sig i samband med bokslutsrapporten. Sedan början av februari är det Christer Wahlquist som leder koncernen.

Medical har den fördelen jämfört med Telecom att intäktsströmmarna är jämna och konjunkturstabila. Lönsamheten ligger också generellt sett högre än inom Telecom. Rörelsemarginalen har de senaste åren legat rätt stadigt kring 13 procent för Medical vilket normalt sett är högst bland affärsområdena även om Telecom faktiskt låg något högre än så i fjol.

Utvecklingen för Medical var stabil under 2015. Den underliggande omsättningen ökade med 2 procent men med hjälp av valutaeffekter stärktes resultatet med dryga 9 procent. Nolato har växt genom förvärv inom Medical och förvärv står fortsatt på agendan. Balansräkningen är stark men bolaget skyndar långsamt och har hittills ratat de bolag de tittat på.

Det tredje benet inom Nolato är affärsområdet Industrial. De gynnades under fjolåret bland annat av en bra efterfrågan från fordonsindustrin och den underliggande tillväxten var goda 11 procent. Rörelseresultatet ökade med 14 procent.

Nolato flaggade redan inför fjärde kvartalet i fjol för att volymerna inom Telecom skulle komma ned jämfört med det urstarka fjärde kvartalet 2014. Så blev också fallet och justerat för valutaeffekter föll omsättningen med 19 procent i kvartalet.

Det var dock ändå klart bättre än vad Nolato själva hade räknat med. De telefonmodeller bolaget levererar till visade sig mer uthålliga än väntat. Produktskiftet kommer dock att ske under första kvartalet i år istället och bolagets prognos är markant lägre volymer jämfört med året innan. Även det andra kvartalet 2015 var urstarkt för Telecom, framför allt lönsamhetsmässigt, så hela inledningen av 2016 kan bli tuff för affärsområdet.

Det ligger också i förväntningarna för Nolato att 2016 kommer att bli ett mellanår. Snittprognosen enligt databasen Factset är ett vinsttapp på -9 procent jämfört med 2015, drivet framför allt av en lugnare period för Telecom. Redan fjärde kvartalet i fjol bjöd på en kraftig resultatförsämring, -27 procent.

Rörelsemarginalen spås i år backa till 11,0 procent från 11,8 i fjol. Lönsamheten spås sedan successivt dämpas även under de kommande två åren vilket bidrar till en väldigt skral vinsttillväxt. Snittprognosen för innevarande är ett resultat per aktie på 14,50 kronor enligt Factset. 2017 väntas resultatet stiga ett par procent till 14,85 och året därpå med knappt en halv procent till 14,90 kronor.

Förväntningarna är med andra ord rejält lågt ställda vilket kan tyckas oförtjänt med tanke på den kraftiga vinsttillväxt som bolaget genererat de senaste fem åren. Nettoresultatet har stadigt ökat och gått från 130 Mkr 2011 till fjolårets 420 Mkr. Nolato har haft en tydlig tendens att överträffa förväntningarna. Först var det området Medical som överraskade positivt och på senaste tid har det som sagt varit Telecom som gett Nolato en rejäl skjuts framåt.

I utgångsläget är det dock inte orimligt att vänta sig en jämförelsevis svag inledning av 2016. Medical står stadigt men har inget jättedrag i försäljningen för tillfället. Telecom möter som sagt riktigt tuffa jämförelsetal de närmaste kvartalen och volymerna väntas enligt Nolato egen bedömning backa kraftigt.

På kort sikt tror vi därför inte att det är någon brådska att kasta sig över Nolato-aktien. Prognoserna för de kommande åren är synnerligen ljumma men bolaget har som sagt historiskt haft en förmåga att överträffa förväntningarna. Nya förvärv lär också tillkomma så i en mer långsiktig portfölj kan aktien förtjäna en plats. Inte minst är direktavkastningen attraktiv. 10 kronor delas ut i vår vilket innebär 4,5 procents direktavkastning.

Med fortsatta vinsttapp att vänta de kommande kvartalen så väljer vi att avvakta i Nolato under de närmaste 3-6 månaderna.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nolato B Neutral 226,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -