Så investerar du i Brasilien

Fondkommentar Sugen på att investera i Brasilien? Placera reder ut vilka fonder du kan köpa och vilken risk och exponering de ger mot Latinamerikas största ekonomi.

Den brasilianska börsen har utvecklats mycket positivt i år, värderingen framstår, med svenska mått mätt, som låg med ett genomsnittligt p/e-tal kring 10. Det låga p/e-talet reflekterar bolagens stora råvaruexponering och de problem Brasilien har med svag valuta, hög inflation och låg tillväxt.

Kommer råvarupriserna att fortsätta öka kan det finnas uppsida även från dagens nivåer.

Pekka Käntää har skrivit en analys om Brasiliens ekonomi och de politiska problem som landet går igenom, det kan du läsa mer om här.

För den som vill investera i en fond med inriktning mot Brasilien finns det ett antal olika alternativ välja på, beroende på hur stor exponering och risk man är beredd att ta.

Den som vill gå all in” kan köpa en ren Brasilienfond. I Avanzas fondutbud finns det sex stycken. Två av fonderna sticker ut med lite lägre risknivå än de övriga och det är faktiskt två svenskförvaltade Brasilienfonder.

Det första är Nordeas Brasilienfond och den andra är Handelsbankens Brasilienfond. De har belönats med fem respektive fyra stjärnor av Morningstar, vilket placerar dem i täten i kategorin. Här får man två aktivt förvaltade fonder som främst investerar i brasilianska bolag.

Tycker man att enskilda länderfonder innebär en för hög risk så kan man välja en bredare Latinamerikafond. Brasilien väger tungt i index. I MSCI Latinamerikaindex utgör Brasilien hela 46 procent. Kategorin innehåller 14 fonder.

Handelsbanken placerar sig även här i topp med sin Latinamerikafond. Fonden är en gammal favorit hos Placera där vi har en köprekommendation. Fonden har en bra riskjusterad avkastning och belönas med fem stjärnor hos Morningstar. Av fondens kapital är 38 procent investerad på Sao Paolo-börsen, näst störst exponering har fonden mot Mexico med 33 procent.

Noterbart är att flera aktivtförvaltade fonder har avkastat bättre än indexfonder under fler års tid. I år har kategorin Latinamerikafonderna gått upp med i genomsnitt knappt 10 procent och Handelsbanken har gått lite sämre på inledningen av året och är upp 8,4 procent, en funktion av den lägre risken i fonden.

Vill man ta mindre Brasilienspecifik risk kan man välja en bredare BRIC-fond. Brasilien är en del av BRIC (förkortning för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina).

De fyra länderna bildar inte någon ekonomisk union, men har i alla fall haft en del ministermöten tillsammans. BRIC-länderna täcker tillsammans över 25 procent av jordens landyta och har omkring 40 procent av jordens befolkning.

Brasilien utgör runt 14 procent i BRIC-index. Den stora draken är Kina, som utgör knappt 60 procent index. Indiens andel är knappt 20 procent och Ryssland är klart minst med 8,9 procent. Utbudet av aktivt förvaltade BRIC-fonder är litet, det finns bara fyra fonder i Avanzas utbud.

Utvecklingen för kategorin har varit sämre än övriga kategorier, i genomsnitt är fondernas utveckling minus 2,5 procent i år. En aktivt förvaltad fond kan över- eller undervikta Brasiliens andel av fonden jämfört med sitt jämförelseindex.

Vill man sprida risken ytterligare kan man välja en tillväxtmarknadsfond. En bredare tillväxtmarknadsfond sprider riskerna kopplade till aktiemarknaderna och valutorna. Skillnaden mot föregående kategori är främst att flera länder i Asien ingår. Det gör att Brasiliens del i fonden minskar dramatiskt.

I tillväxtmarknaderna ingår, förutom flera sydamerikanska länder, flera länder i Asien som Kina, Sydkorea och Taiwan. Även Turkiet och några länder i Europa och Mellanöstern ingår. Brasiliens del av den här indexkategorin ligger på kring 6 procent, beroende på vem som räknar.

Även här kan en aktivt förvaltad fond över- eller undervikta Brasiliens andel jämfört med sitt jämförelseindex. Placeras favorit bland tillväxtmarknadsfonderna är Odin Emerging Markets. Odin har knappt 7 procent av fondens totala värde investerat i brasilianska bolag.

Fondkategorin tillväxtmarknader har enligt Morningstar gått ner 1,8 procent sedan årsskiftet och Odin har klarat sig marginellt bättre med en nedgång på 1,7 procent.

Så vilken fondkategori är bäst?

Svaret beror på din framtidstro och vilken typ av investerare du är. För den långsiktiga som är passiv är det förmodligen bättre med de bredaste fondalternativen. Här får förvaltaren större frihet att anpassa innehaven till den ekonomiska utvecklingen i de olika länderna som ingår i fonden.

För den aktiva investeraren ger de smalare kategorierna, i kombination med rena landfonder, bättre möjlighet att själv styra investeringarna och större möjlighet att dra nytta av specialiserade förvaltares kompetens.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -