Invisio gasar på

Aktieanalys Invisio har lagt ett tungt fjärde kvartal bakom sig men den fina orderboken varslar om att 2016 kan komma att bli ett bra år. Svängningarna är stora och risken allt jämt hög i aktien.

Försvarsleverantören Invisio har varit en framgångssaga både på aktiemarknaden och i verkliga världen. Genombrottet kom i och med framgångarna inom det amerikanska försvarets moderniseringsprogram T-CAPS. Därifrån har bolaget räknat hem en stor del av sina historiska intäkter.

Men Invisio har också briljerat genom att vinna en rad nya kontrakt med arméer runt om i världen. Under fjolåret har viktiga avtal etablerats bland annat med Storbritannien, Kanada och Australien.

I fjärde kvartalet kom en första beställning från Australien värd 11 Mkr och strax efter årsskiftet togs två kompletterande order till ett värde av totalt 28 Mkr. Den svenska försvarsmakten anslöts sig också till beställarlistan efter en bokning värd 12,5 Mkr i sista kvartalet. Och sedan den 1 mars fanns även Frankrike bland ordernationerna. Deras beställning ska vara värd 20 Mkr.

Invisios produkt är ett smart kommunikationssystem som också skyddar bärarens hörsel utan att för den skull vara otympligt eller avskärmande som traditionella hörselskydd. Bolaget har nått en position som marknadsledare i sin nisch och enligt ledningen tar nu vissa konkurrenterna ett steg tillbaka. Men på utvecklingsavdelningen sitter man inte på händerna, under 2016 ska flera nya och uppdaterade produkter presenteras.  

Aktiens raketkarriär innebar att bolaget vid årsskiftet kunde flyttade upp på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista. Men sedan listbytet har kursresan varit brant nedför.  Från toppnivån närmare 85 kronor har aktien fallit till cirka 51 kronor. Bolaget har trots raset ökat sitt marknadsvärde med fler hundra procent sedan fjolårets ingång.

Det var inför omättligt höga förväntningar som Invisio presenterade först sitt tredje kvartal och nu senast det fjärde kvartalet. Det svagare resultatet ledde till ytterligare besvikelse i delar av marknaden och på rapportdagen föll aktien kraftigt.

Fjärde kvartalets intäkter var 25 procent lägre än i sista kvartalet 2014 och resultatet 76 procent sämre. Men att både försäljning och storleken på orderboken kunde komma att variera mellan kvartalen har Invisios ledning varit tydliga med från början. Upphandlingarna med armé och försvarsmakt är ofta mycket långdragna och order och leveranser dyker upp i stora klumpar.

I fjärde kvartalet var det teknikaliteter som försenade en planerad leverans värd 10 Mkr, med en resultatpåverkan på 4 Mkr, som istället trillade in på den här sidan om årsskiftet.

Färre leveranser under fjolårets två sista kvartal innebär istället att 2016 startar med en orderbok tjock som nationalencyklopedin. Vid årsskiftet uppgick orderboken till 163 Mkr och där till har 48 Mkr tillkommit efter årsskiftet och det mesta är förväntat att levereras i år. Det ger en tydlig signal om att tillväxtmålet om 20 procent inte blir något problem under 2016. Till målsättningarna hör också en bruttomarginal på minst 50 procent en ebitda-marginal om minst 15 procent.

Under förra året levde bolaget dock inte upp till målsättningen och omsättningsökningen blev bara 14 procent. Mätt i jämförbara valutor var tillväxten faktiskt negativ och en stark dollar kan antas ha varit starkt bidragande till fjolårets ökade omsättning och det är en fördel som inte är helt självklar under upprullningen av 2016.

Bolaget har under fjolåret också aktiverat delar av en uppskjuten skattefordran vilket stärkt resultatet med 10 Mkr. I balansräkningen återstår cirka 29 Mkr som kan användas under kommande år, så den fördelen är snart en förbrukad resurs.

Till de långsiktigt positiva nyheterna hör att bolaget numer är skuldfritt och sitter på en kassa på 30 Mkr.

Bolagets ledning har ambitionen att presentera en rad nya produkter under året och för att komma i mål med nya produkterna ska det anställas ett tiotal ingenjörer. De nya produkterna kommer enligt uppgift både vara uppdateringar av befintliga lösningar, samt helt nya produkter. Det innebär en ökad kostnadsmassa på 10 - 15 Mkr per år och med fokus på utveckling väntas den kostnadsposten kunna öka till uppemot 30 Mkr.

Ledtiderna är som bekant mycket långa vid militär kontraktering men eftersom Invisio redan sparkat in dörren hos den amerikanska militären kommer det sannolikt gå lättare att sälja in nya produkter. Dessutom ska de nya lösningarna vara framtagna för att lösa problem som redan existerar, vilket gör behovet enklare att motivera. Vissa produkter tas även fram i samråd med kunden.

Ökande kostnadsmassa kan i det korta perspektivet få negativa effekter på aktiekursen men vi ser satsningarna som mycket positiva. Invisio har hitintills kunnat bevisa sig och om succéerna ska göras om krävs sannolikt ett bredare produktutbud. Vi ser här möjligheter snarare än risker.

För den nuvarande produktportföljen finns fortfarande mycket stor potential bland världens arméer och vi tror att Invisio kan fortsatt vara en fin tillväxt aktie under 2016.

På grund av bolagets natur är det svårt att uppskatta årets försäljningstillväxt. En enklar övning är att räkna baklänges och för att värderingen ska krympa till p/e 25 krävs en omsättningsökning kring 35 procent och skatteåterföringar i storleksordningen 15 Mkr. Målsättningar som inte alls behöver vara omöjliga att nå men absolut inte utan osäkerheter.

Det finns analyshus som räknar på en omsättningsökning i år uppåt 60 procent och på dessa prognoser sjunker värderingen till p/e 18-19 på årets förväntade vinst.  

Kravspecifikationen för att Invisio ska kunna överträffa marknaden är gedigen och aktien är inte billig, trots kursraset. Men bolaget har gjort skäl för sin höga prislapp på historiska meriter. Risker finns och vi förväntar oss inte en lika explosiv utveckling i aktien som under fjolåret men vi upprepar ändå vår köprekommendation.

Läs fler aktieanalyser från Placera.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
INVISIO Köp 57,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -