Vestas har vind i ryggen

Aktieanalys Vestas lägger ett starkt 2015 bakom sig. Tjock orderbok och höjd guidning gör att framtiden ser ljus ut för företaget.

Den danska vindkraftstillverkaren Vestas levererade en stark rapport för det fjärde kvartalet för några veckor sedan.

Försäljningen för helåret 2015 ökade 22 procent till 8,4 miljarder euro jämfört med 6,9 miljarder euro 2014. Den starka försäljningstillväxten drevs av både ökad volym och positiv valutapåverkan.

Exklusive engångsposter uppgick rörelseresultatet till 860 miljoner euro före helåret 2015 vilket var 8 procent över marknadens vinstförväntningar. Rörelsemarginalen på 10,2 procent var dessutom över den guidning på 9-10 procent som bolaget lämnade i november. Jämfört med 2014 steg rörelsemarginalen med hela 2,1 procentenheter. Förbättringen berodde på flera faktorer.

Utöver den positiva resultateffekten av den högre försäljningen har Vestas har genomfört stora kostnadsnedskärningar och samtidigt effektiviserat verksamheten.

Vestas orderingång var under fjolåret den högsta någonsin hittills, med en orderstock på rekordnivån 16,8 miljarder euro. Det bådar gott för årets beläggning. Tillväxten i orderingången var dessutom geografiskt brett fördelad, bolaget har kunder i 75 länder på sex kontinenter.

Noterbart är att Vestas verksamhet inte bara handlar om att projektera och bygga vindkraft utan att det finns en växande komponent av återkommande intäkter i form av tjänster. Orderstocken fördelade sig på 8,9 miljarder euro för tjänstedelen och 7,9 miljarder euro för vindturbiner.

Tjänstedelen handlar om tjänster för underhåll, reservdelar och reparationer av vindturbiner. Under 2015 var tillväxten i tjänstedelen 20 procent och omsättningen landade på 1 138 miljoner euro.

Under det fjärde kvartalet gjorde Vestas ett amerikansk förärv av den oberoende tjänsteleverantörens Upwind Solutions Inc. I förra månaden presenterades förvärvet av Availon Holding, en tysk tjänsteleverantör inom vindkraftsindustrin.

Med de senaste förvärven och den starka underliggande tillväxten av turbiner i ryggen tror ledningen på fortsatt stark tillväxt inom tjänstedelen de närmaste åren. Vi tycker att den här delen är en intressant del i bolagets tillväxt. Den växer till stor del med installationsbasen av turbiner och minskar affärsrisken i aktien.

När en vindturbin är installerad hos kund börjar ett kontinuerligt underhållsarbete av turbinen. Det är viktigt att underhålla vindturbinerna för att de ska vara effektiva och leverera så mycket el som möjligt. Vindturbiner har en uppskattad livslängd på ungefär 20 år.

Aktivitetsnivån inom turbindelen var hög under 2015. Vestas producerade och skeppade i väg vindkraftverk motsvarande en kapacitet av 7 948 MW. Det motsvarar en 30-procentig ökning jämfört med 2014. Den amerikanska marknaden stod för en stor del av tillväxten där leveranserna nästan fördubblats under 2015 jämfört med 2014.

Allt är dock inte guld och gröna skogar för Vestas. Vindkraftsindustrin är beroende av statliga stöd i form av skattesubventioner och omställningskapital till förnyelsebar energi. USA, som är en av Vestas största marknader, har haft sådana skattestimulanser under flera år.

I slutet av fjolåret röstade den amerikanska senaten igenom en förlängning av skattestimulanser för investeringar i vindkraft. Det var ett för branschen och för Vestas mycket viktigt beslut. Beskedet om fortsatta skattestimulanser reducerar viss osäkerhet för Vestasaktien.

USA stod för drygt 46 procent av orderingången inom turbiner 2015. För Vestas är förlängningen av de amerikanska skattestimulanserna i kombination med den marknadsledande positionen en bra utgångspunkt för fortsatt stark volymtillväxt 2016.

I samband med den senaste kvartalsrapporten konstaterade Vestas vd Anders Runevad att utgångsläget inför 2016 är fortsatt bra. Han spådde att omsättningen ska växa till minst 9 miljarder euro från dagens 8,4 miljarder euro under 2016. Det motsvarar en tillväxt på drygt 7 procent.

Bolaget räknar samtidigt med att rörelsemarginalen före engångsposter ska vara minst 11 procent, ungefär en procentenhet högre än 2015. Prognosen ska uppnås genom lägre kostnader, fortsatta effektiviseringar och ökad omsättning.

Danska bolagsledningar är kända för att ha konservativa prognoser. Vestas är inget undantag – och ser man i backspegeln så var 2015 ett framgångsrikt år med flera starka kvartalsrapporter som resulterade i två prognoshöjningar.

Marknadens vinstprognoser för innevarande år har kontinuerligt justerats upp. Analytikernas snitt ligger nu i nivå med ledningens prognoser för 2016: Bolaget väntas öka intäkterna med 7,4 procent och att rörelsemarginalen stiger till 11,1 procent, enligt databasen Factset.

Konsensusprognosen för årets vinst per aktie har justerats upp av analytikerkåren med hela 73 procent. I dagsläget handlas aktien till ett p/e-tal på 17,0 för 2016. Trots en stark kursutveckling har inte själva värderingen ökat under senaste året eftersom uppjusteringen i vinstprognosen hållit jämna steg.

Marknaden för vindturbiner ser ljus ut. Enligt Internationella energi organet (IEA), förväntas elproduktionen i världen växa med 40 procent under de närmaste 15 åren. IEA ser den absolut största tillväxten för förnyelsebar energi som vindkraft.

Förnyelsebar energi har goda långsiktiga strukturella tillväxtutsikter, vilket blev tydligt vid miljökonferensen i Paris där världens ledare enades om koldioxidreducerande mål.

Placera tror att Vestas starka orderingång kommer fortsätta kommande kvartal, vilket vi tror stöttar värderingen och marknadens positiva syn på aktien.

Andra möjliga kursdrivare är bolagets konservativa guidning för 2016.. Starka kvartalsrapporter ger utrymme för fortsatta upprevideringar av vinstprognoserna från både analytiker och ledningen, vilket lär gynna aktien.

Vi ser att de långsiktigt strukturella tillväxtutsikterna spelar Vestas i händerna och tycker att aktien är köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Vestas Wind Systems Köp 464,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -