Qualcomm vill öka uppköpen

Börs Halvledartillverkaren Qualcomm är redo att spendera mer pengar på att köpa andra bolag och teknologier som kan stärka bolagets position inom smarta telefoner och snabba på expansionen till nya marknader.

Enligt vd Steve Mollenkopf håller bolaget sin balansräkning stark för att kunna utnyttja situationen i industrin:

"Den konsolideras och vi tror att det finns möjligheter att delta i vissa marknader som rationaliseras", sade han i sin presentation för investerare vid bolagets huvudkontor i San Diego på torsdagen, rapporterar Bloomberg News.

Under 2015 stod Qualcomm vid sidan av när andra halvledare deltog aktivt i konsolideringen. Vid utgången av bolagets första kvartal, vid årsskiftet, hade Qualcomm omkring 30 miljarder dollar i likvida medel.

I ett försök att vända Qualcomms negativa försäljningstrend försöker Steve Mollenkopf ta bolagets teknologier till nya industrisegment som servrar, bilar och medicinska apparater.

De nya områdena ska expandera den tillgängliga marknaden för Qualcomms halvledare till omkring 100 miljarder dollar 2020, en ökning från dagens mindre än 30 miljarder dollar, enligt bolaget.

Vid presentationen uppgav också Qualcomm att det siktar på licensintäkter på mer än 10 miljarder dollar helåret 2020.

Qualcomm framhöll också att marknadens förväntningar på efterfrågan på smarta telefoner troligen är för pessimistiska. Samtidigt som en viss avmattning märks av i efterfrågan på de dyraste telefonerna, har försäljningen på tillväxtmarknaderna och Kina varit fortsatt relativt robust, enligt bolaget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -