Att vara lång lönar sig i längden

Fonder När börsen rasar är det trist att sitta med sparpengarna i aktier och fonder. Men för den som inte placerar väldigt aktivt har det, historiskt, varit bättre att stanna kvar på marknaden än att stå vid sidan.

För den som sparar på längre sikt har det alltid varit en bra affär att placera i aktier, det som på aktiespråk kallas "att vara lång".

Och ju längre horisont man har i sitt sparande, desto mindre är risken för att pengarna ska minska i värde – och desto större är sannolikheten för en positiv avkastning.

Tittar på man på den svenska börsutvecklingen från 1919 till 2015 så finns inte en enda tjugoårsperiod med negativ avkastning. Och bara en gång (av totalt 88) har börsen rört sig söderut under en period på tio år, oavsett när start och slut sätts. Det visar en genomgång som Fondbolagens förening har gjort.

Kortar man ned mätperioden, eller spartiden, till fem år eller ett år är övervikten fortfarande superstark för perioder med positiv värdeutveckling. Men andelen bakslag blir ändå väsentligt högre än för de längre perioderna.

Stockholmsbörsen har haft positiv utveckling under nio av tio femårsperioder och räknat år för år har 70 procent av perioderna varit på plus.

Samtidigt blir avkastningstakten lägre ju längre sparhorisonten är. Allra mest under ett enskilt år växte pengarna 1999, när börsen toppade före it-kraschen. Då fick spararna 69,8 procents avkastning på sitt kapital. Det sämsta året sedan 1919 är krisåret 2008, när börsen rasade med 39,1 procent.

För en tioårsperiod är den bästa avkastningen 32,3 procent (1980-1989) och den sämsta -0,2 procent (1930-1939).

I genomsnitt har den årliga avkastningen på börsen varit omkring 11-12 procent.

Men från toppen i april har Stockholmsbörsen nu rasat nära 17 procent, varav 8 procent bara sedan årsskiftet, vilket säkert fått många sparare att fundera på vilken taktik som bäst skyddar pengarna.

"Sett över längre tidsperioder kommer en större aktieexponering med största sannolikhet att ge en bättre avkastning än vad till exempel räntesparande ger", säger Hanna Helgesson, sparekonom på Fondbolagens förening.

För den som sparar på längre sikt blir det korta rådet alltså att fortsätta månadsspara, att fortsätta placera i aktier, och att hålla fast vid sin egen sparplan oavsett om börsen svänger nedåt.

För den som tycker att börsläget ser väl mörkt ut just nu – eller som behöver använda pengarna de närmaste åren – och vill börja tömma ur sina innehav gäller att sälja i lugn takt och i små portioner.

"Att försöka tajma marknaden och flytta sparpengarna beroende på vad man tror om aktiemarknaden på kort sikt är väldigt svårt. Det kräver stort engagemang och risken är stor att förlusterna blir större än om du inte hade gjort någonting", säger Hanna Helgesson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -