Lägre utdelning sänker Mycronic

Börs Mycronic föll rejält efter att ha presenterat en bokslutsrapport, innehållande en utdelning om 4 kronor per aktie – samma nivå som föregående år.

"Jag tror att folk ville ha en högre utdelning. Det i kombination med att bolaget inte är tillräckligt tydligt med vad man vill göra med kassan pressar aktien", säger Redeyes analytiker Viktor Westman till Nyhetsbyrån Direkt. Han hade räknat med en utdelning på 6 kronor per aktie.

Vid 13-tiden hade aktien sjunkit 11 procent till 66:50 kronor, efter att som mest ha varit ned 15 procent.

Viktor Westman påpekar också att det faktum att Mycronics nettoresultat i det fjärde kvartalet var lägre än motsvarande kvartal året innan har lett till rubriker om resultatnedgång.

"Det blir inte en relevant jämförelse eftersom nästan hela 2014 års resultat kom in under fjärde kvartalet, det var ett tufft kvartal att jämföra med. Men det påverkar aktien när det skrivs om en nedgång för kvartalsresultatet", säger Viktor Westman och tillägger att resultatet såväl som prognosen för 2016 låg i linje med hans egna antaganden.

För 2015 föreslår Mycronic en total utdelning om 4 kronor per aktie (4), eller totalt 392 miljoner kronor, bestående av en ordinarie utveckling om 1:50 kronor (0:80) per aktie och en extra utdelning om 2:50 kronor (3:20).

Samtidigt uppger Mycronic att styrelsen nu avser att föreslå framtida utdelningar i enlighet med utdelningspolicyn, om att dela ut 30-50 procent av bolagets vinst efter skatt till aktieägarna.

Om den föreslagna extra utdelningen godkänns av årsstämman kommer bolaget att ha lämnat extra utdelningar om knappt 803 miljoner kronor under perioden 2014 till 2016. Detta har gjorts för att justera kapitalstrukturen.

"Det är styrelsens nuvarande bedömning att denna justering härmed är gjord. Bolaget avser att investera i såväl förvärv som forskning och utveckling under de kommande åren för att säkerställa en fortsatt tillväxt. Styrelsen avser därför att föreslå framtida utdelningar i enlighet med utdelningspolicyn", skriver Mycronic i rapporten.

Redeye ser det emellertid som positivt om Mycronic håller nere utdelningen framöver, eftersom det ger större möjligheter för bolaget att göra förvärv.

"Räknar vi bort utdelningen i vår finns det över en halv miljard kronor i kassan. Nu när värderingarna har kommit ned känns det som att förvärv kan rycka allt närmare", säger Viktor Westman.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -