"Egendomligt" att Fingerprint inte lämnar utdelning

Börs Med över 1 miljard i tillgängliga medel är det förbryllande att Fingerprint inte lämnar någon utdelning för 2015, anser investmentbanken ABG Sundal Collier.

"Vi finner det ganska egendomligt att FPC inte erbjuder någon utdelning för 2015, trots att det hävdar att det har mer än 1 miljard kronor i tillgängliga medel i dag och hintar i sin guidning att vara på väg att generera ett rörelseöverskott på omkring 3 miljarder kronor under 2016", skriver ABG i en kommentar.

Investmentbanken pekar på att en mycket stor del av biometribolagets intäkter genereras i Kina. Banken befarar därför att en stor del av bolagets kassa är fast i Kina (antagligen på grund av landets kapitalutföringsregler; red:s anmärkning) och därmed inte är fri för bolaget att disponera.

Vidare påpekar ABG att Fingerprints bokslutsrapport inte har någon materiell påverkan på investmentbankens syn på utvecklingen i industrin och marknaden för fingeravtryckssensorer framöver.

ABG står fast vid att konkurrenssituationen på marknaden kommer att ändras.

"Nyckelfrågan är inte om, utan snarare hur snabbt FPC:s hegemoni i Kina kommer att eroderas, om inte decimeras", heter det i analysen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -