Svag avslutning på starkt år för Probi

Aktieanalys 2015 var ett riktigt starkt år för probiotikabolaget Probi. Avslutningen blev dock svag med fallande lönsamhet – men chanserna är goda att lönsamheten återigen lyfter.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 5 den 1 februari. Läs mer om Börsveckan.

När Probi stänger böckerna för 2015 finns det mycket att glädjas åt. Omsättningen ökade med 60 procent och rörelseresultatet mer än fördubblades med en ökning på drygt 130 procent. Nu har förvisso bolaget haft rejält med medvind i valutorna men även exklusive valutaeffekter så var tillväxten fina 42 procent.

En smolk i bägaren blev dock årets sista kvartal då omsättningen minskade samtidigt som rörelseresultatet sjönk till 3,7 Mkr (6,6).

En del av förklaringen till den svaga avslutningen är lägre leveranser till en del viktiga distributörer men bolaget menar att dessa kommer att återgå till normalnivåer redan i början av 2016. Den stora tillväxtmotorn är Nordamerika. Där har omsättningen trefaldigats från 44 Mkr till 132 Mkr under året. För fjärde kvartalet isolerat så sjönk dock omsättningen där från 20,3 Mkr till 14,9 Mkr.

I Sverige var omsättningen i princip oförändrad och i övriga Europa ökade omsättningen med knappt 18 procent (för helåret).

Den stora frågan för aktien blir ganska naturligt huruvida nedgången i Nordamerika är temporär eller om det är en mer ihållande nedgång. Givet den fina historiken samt bolagets utsagor om orderingång är vi benägna att tro det förra. Det finns inga tecken på någon avmattning på marknaden i stort och att Probis produkter specifikt skulle möta problem ter sig osannolikt.

Således är tillväxtförutsättningarna goda även för innevarande år. Det gäller i synnerhet som att bolaget planerar att expandera till nya marknader i år.

Kursmässigt har det varit såväl med- som motgång för bolaget. Probis aktie utklassade index under första halvan av 2015 men från augusti har den halkat efter betänkligt och faktiskt gått sämre än index. Operativt så har dock bolaget haft en riktigt bra utveckling fram till och med sista kvartalet så måhända handlade den svängiga kursutvecklingen mycket om förväntningar som drog iväg för snabbt?

Det kan också vara så att aktier med höga p/e-tal, såsom Probi, tar lite extra mycket stryk när börsen är svag. Oaktat detta så förefaller aktien efter kursraset under tisdagen i förra veckan att ha fått oförtjänt mycket stryk. Bolaget lyckades nästan pricka tillväxtprognoserna men bommade rejält vad gäller lönsamheten som nämnts ovan.

Vd flaggar dock för att bolaget redan under innevarande kvartal förväntas återgå till högre tillväxttakt och nå en omsättning i linje med inledningen på 2015.

Vad gäller lönsamheten är det mer osäkert vad man ska räkna med för marginaler under 2016. Men givet den höga expansionstakten är det inte ovanligt att intäkter och utgifter hamnar i obalans.

Probi har ökat rörelsekostnaderna med 42 procent under 2015 och därmed bör man inte dra alltför stora växlar på den svaga lönsamheten under fjärde kvartalet eftersom boalget rampat upp verksamheten så snabbt.

Vår bedömning är att rörelsemarginalen blir något svagare innevarande år än under 2015 givet den högre kostnadsbasen samt att bolaget fortfarande har en hel del expansion på agendan vilket kommer att ta finansiella resurser i anspråk.

Om man ser till konsensusprognoserna så väntas Probi tjäna 5,8 kronor per aktie under 2016 och 6,7 kronor under 2017. Det är prognoser som bygger på att omsättningen ökar med 9 procent innevarande år och rörelsemarginalen backar något, till 28 procent. För 2017 väntas tillväxttakten öka något, till knappt 13 procent samtidigt som marginalerna är oförändrade.

Till en aktiekurs på 118 kronor värderas bolaget till ett p/e-tal på 20 för innevarande år och 18 räknat på 2017 års förväntade vinst.

Bolaget har en stor nettokassa och justeras värderingen för denna så värderas aktien till 16 gånger innevarande års förväntade rörelseresultat. Det är högre än genomsnittet på börsen, men det är också Probis tillväxt.

Senast vi skrev om Probi våren 2015 med en neutral rekommendation var till kursen 109 kronor och då var p/e-talet närmare 30. Nu är värderingen väsentligt mer aptitlig samtidigt som förväntningarna är mer modesta. Även om valutaeffekterna klingar av i år så framstår 9 procents tillväxt som en prognos i underkant. Här kan bolaget överraska positivt.

Vad gäller lönsamheten framstår förväntningarna som högst rimliga. Efter den svaga kursutvecklingen samt positiva utsikter för helåret 2016 så sätter vi rekommendationen köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Probi Köp 127,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -