Fortsatt kraftlöst i ABB

Aktieanalys ABB sparar sig i form men utan draghjälp från efterfrågan blir vinstutvecklingen trög. Någon ljusning på de svaga slutmarknaderna syns inte och vi avvaktar i aktien.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Kraft- och automationsbolaget ABB har fortsatt motvind från en trög efterfrågan. Bolaget rapporterade utfallet i sitt fjärde kvartal på onsdagsmorgonen och säger sig inte ha kunnat notera någon förbättring i efterfrågan från de tre stora kundsektorerna: energiföretag, industrikunder samt infrastruktur- och transportmarknader.

Basorderingången föll organiskt med 6 procent i kvartalet och bland divisionerna var det bara Power Products som noterade en positiv underliggande utveckling i basorderingången. Det fjärde kvartalet 2014 var relativt starkt när det gäller just basorder så en nedgång var väntad givet den försvagning som skett i marknaden. De flesta hade dock väntat sig ett lite mindre tapp än vad som blev utfallet.

Basorder utgjorde drygt 85 procent av orderingången i kvartalet och totalsiffran fick en skjuts av att stora order trillade in i betydligt bättre takt än för ett år sedan. Orderingången på stora order ökade med 27 procent vilket dämpade fallet i totalsiffran till 2 procent.

Kina fortsätter att vara svagt för ABB som konstaterar att det procentuella fallet i orderingång i landet var tvåsiffrigt. Bolaget är fortsatt optimistiskt om de långsiktiga utsikterna till tillväxt i Kina men konstaterar i sin kortsiktiga prognos för efterfrågan att tillväxten kommer att vara lägre än under inledningen av 2015.

Bäst utveckling noterade ABB i sin europeiska orderingång som steg med 7 procent i kvartalet. Starka marknader i regionen var bland andra Tyskland och Sverige. I Nord- och Sydamerika var utvecklingen oförändrad.

Sett till ABB:s divisioner var det framför allt Process Automation som aktiemarknaden väntade sig skulle ha haft ett svagt kvartal ordermässigt. Divisionen har många slutkunder inom bland annat olje- och gasindustrin och snittprognosen var att orderingången skulle ha rasat 25 procent.

Så illa blev det dock inte. Organiskt föll orderingången bara med 1 procent tack vare en stor bokad order och Process Automation presterade bättre än väntat på de flesta punkter i kvartalet.

Istället var det Discrete Automation and Motion som svarade för den största negativa överraskningen. Lägre efterfrågan på standardprodukter till bland annat processindustrin i USA och Kina ledde till ett underliggande ordertapp på 9 procent. Lönsamheten för området var också klart svagare än väntat och resultatet landade 13 procent under förväntan.

Klart bättre lönsamhet än väntat presterade däremot det forna krisområdet Power Systems i kvartalet. Intäkterna för divisionen var organiskt marginellt lägre än för ett år sedan men rörelseresultatet förbättrades trots det till 130 miljoner dollar från 26 miljoner. En förbättring låg visserligen i korten men utfallet var nästan 40 procent bättre än väntat.

Från och med årsskiftet är de båda kraftdivisionerna i ABB sammanslagna till en enda under namnet Power Grids. Aktivistfonden Cevian, med finansmannen Christer Gardell i spetsen, har propagerat för att kraftverksamheten ska skiljas av från övriga ABB och han tycks ha fått den andra huvudägaren Investor med sig.

I september meddelades att ABB kommer att genomföra en ”strategisk portföljöversyn” av Power Grids. Några nya besked om den processen gavs inte i bokslutsrapporten annat än att den löper på för att avslutas under innevarande år.

Vad utfallet kommer att bli är svårt att sia om. Vd Ulrich Spiesshofer har tidigare uttalat sig skeptiskt till en delning. Konkurrensen från asiatiska aktörer är visserligen stenhård på mer standardiserade produkter men ABB har fortfarande spetskompetens när det gäller mer avancerade produkter som de kinesiska bolagen ännu inte kan matcha.

I fjärde kvartalet var det lite ironiskt bara just kraftdivisionerna som visade en positiv utveckling jämfört med året innan, både vad gäller order, marginaler och kassaflöden. Den kraftiga lönsamhetsförbättringen i fjärde kvartalet för Power Systems (även Power Products stärkte marginalen något) visar också att det sannolikt fortfarande finns en del att jobba med internt innan man tar det rätt drastiska beslutet att sälja av hela verksamheten.

Översynen av Power Grids är dock långt ifrån den enda som pågår inom ABB för närvarande. Tvärt om råder hög aktivitet då bolaget under sitt så kallade Next Level-program jobbar vidare för att höja tillväxten, stärka konkurrenskraften och sänka risknivån i verksamheten. Organisatoriskt pågår stora förändringar då strukturen förenklas och byråkratin minskas.

ABB räknar med att spara 400 miljoner dollar under 2016 genom att rationalisera arbetsprocesser. Utöver det finns löpande sparprogram som årligen syftar till att sänka kostnaderna med 3-5 procent av kostnaderna för sålda produkter. Under 2015 blev utfallet en sänkning med 5 procent.

Förbättrade marginaler är också vad som huvudsakligen väntas driva vinstutvecklingen i ABB de kommande åren. För 2016 räknar analytikerna i snitt med en vinst per aktie på 0,94 dollar, upp 8 procent jämfört med i fjol. Intäkterna för året väntas dock backa med några procent så det är förbättrad lönsamhet och lägre engångsposter som lyfter resultatet.

För 2017 är snittprognosen en vinst per aktie på 1,12 dollar. Intäkterna väntas öka 3 procent och den rapporterade rörelsemarginalen spås stärkas en procentenhet. Vinstprognoserna innebär p/e-tal på 18,5 respektive 15,4.

Den föreslagna utdelningen på 0,74 schweizerfranc per aktie motsvarar med dagskurserna en direktavkastning i aktien på 4,3 procent. Prognoserna för de kommande åren innebär direktavkastningar på 4,5 respektive 4,6 procent.

Man kan förstå om Investor börjar tröttna på ABB. Den har helt enkelt inte varit någon vidare investering i ett längre perspektiv. Dagens kurs kring 146 kronor gick aktien att sälja för redan 1998. Upp och nedgångar har så klart avlöst varandra under de senaste snart 20 åren och valutaeffekter stökar till bilden men toppnivån från början av 2015 på cirka 190 kronor var även toppnivå 2007. Man får gå tillbaka till millennieskiftet för att hitta en notering över 200 kronor.

För närvarande är det exponeringen mot svaga marknader som Kina och olje- och gasindustrin som håller tillbaka utvecklingen. Någon ljusning är inte i sikte och ABB-ledningen räknar själva med fortsatt tröga marknader under överskådlig tid.

Till höga p/e 18,5 på årets estimat, med fallande vinstprognoser, tröga marknader och en ytterst nervös aktiemarknad väljer vi att för de närmaste kvartalen behålla en neutral rekommendation på ABB-aktien.

Översynen av Power Grids är en joker i sammanhanget men det är i dagsläget omöjligt att säga vad utfallet kommer att bli eller hur det skulle tas emot.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ABB Ltd Neutral 145,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -