Dystra utsikter för Atlas Copco

Aktieanalys Atlas Copcos bokslutsrapport bjöd inte direkt på några uppmuntrande signaler. Estimaten sjunker stadigt och vi tycker läget känns allt för osäkert för att hoppa på aktien.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.  

 

Atlas Copco var för ovanlighetens skull först ut bland verkstadsbolagen att redovisa sina kvartalssiffror i den pågående rapportfloden. SKF har de senaste åren annars haft just den ledartröjan i branschen. Atlas resultat före skatt landade några procent under förväntan och på en allmänt nervös börs blev reaktionen på rapporten bitvis kraftigt negativ.

Det var framför allt divisionen Gruv- och bergbrytning som oroade aktiemarknaden genom att rapportera en lägre orderingång och sämre lönsamhet än väntat. Gruv- och bergbrytning är trots branschens kraftiga tillbakagång de senaste åren fortfarande Atlas Copcos näst största affärsområde.

Någon direkt ljusning syns inte i Atlas siffror när det gäller viljan att investera i ny gruvutrustning. I kvartalet var det framför allt efterfrågan på underjordsutrustning som var svag och räknat i volym föll orderingången med 7 procent.

För några år sedan då gruvbolagen investerade för fullt för att möta efterfrågan på metaller från bland annat Kina presterade divisionen Gruv- och bergbrytning marginaler på nära 25 procent och stod för drygt 40 procent av rörelseresultatet i Atlas Copco. 2015 stod divisionen för 24 procent av det samlade resultatet och marginalen har backat till knappt 19 procent.

Att Atlas Copco trots den kraftigt minskade efterfrågan ändå kan prestera så pass bra marginaler visar på styrkan i bolagets affärsmodell. Atlas Copco ägnar sig till stor del bara åt att montera ihop sina produkter.

Runt 75 procent av produktkostnaden består av komponenter som bolaget köper in. Produktionen innehåller således en hög andel rörliga kostnader vilket skapar den stora flexibiliteten. Viker efterfrågan följer produktionskostnaderna till stor del med nedåt och lönsamheten bibehålls.

Viktigt för stabiliteten i Atlas Copco är också att bolagets omsättning till nära 45 procent består av service och reservdelar. En stor eftermarknadsaffär är nästan alltid gynnsamt för marginaler och intäktsflöden.

I sämre tider sliter kunderna gärna på sin utrustning längre. Den uteblivna nyförsäljningen kompenseras då för Atlas Copco av ökade intäkter på service och reservdelar. Hela verksamheten blir därför mer konjunkturstabil. Inom divisionen Gruv- och bergbrytningsteknik var under 2014 exempelvis två tredjedelar av intäkterna service och reservdelar.

Lite trist för bolaget är att tillväxten inom serviceaffären stadigt avtagit de senaste åren. Under 2011 och 2012 var den underliggande tillväxten dryga 10 procent om året men sedan början av 2013 har den stadigt legat under 5 procent.

Klart viktigaste affärsområde inom Atlas Copco i dagsläget är Kompressorteknik. Under 2015 genererade det området hälften av koncernens rörelseresultat. Orderingången i det fjärde kvartalet föll med 4 procent räknat i volym. Det är framför allt i Kina och Brasilien som efterfrågan varit markant lägre i perioden.

De små och medelstora kompressorerna brukar fungera som bra konjunkturmätare inom Atlas Copco. De är billigare och beställs med kortare varsel och speglar därför den momentana efterfrågan bra. Tyvärr föll efterfrågan på de små och medelstora kompressorerna i fjärde kvartalet. Vd Ronnie Leten sade i samband med rapporten att det framför allt är effekter från olje- och gasindustrin samt Kina som drar ned efterfrågan.

Kina är en viktig marknad och region Asien svarar för ungefär en fjärdedel av orderingången i koncernen. Nordamerika står för ytterligare en fjärdedel och Europa för dryga 30 procent. Under fjärde kvartalet var det bara Europa av de större marknaderna som visade en svagt positiv utveckling. I Asien och Nordamerika föll orderingången med 7 respektive 6 procent i lokala valutor. Bland kundkategorierna stack fordons- och elektronikindustrierna ut i positiv bemärkelse.

Sammantaget backade orderingången med 5 procent organiskt i det fjärde kvartalet medan intäkterna underliggande föll med 2 procent. Positiva valutaeffekter bidrog dock till att rörelsresultatet ändå förbättrades marginellt i kvartalet.

Atlas Copcos egen kortsiktiga marknadsprognos är en oförändrad efterfrågan. Det baseras på förväntningar om en ytterligare försvagning av efterfrågan från kunder inom gruv- och byggindustrierna, oförändrat inom kompressorer och en lite bättre efterfrågan inom industriteknik.

Analytikerna har sänkt sina vinstförväntingar på Atlas Copco rejält efter bokslutsrapporten. Vid årsskiftet väntades Atlas Copco för 2016 rapportera en vinst per aktie på 12,24 kronor enligt databasen Factset. I dagsläget är snittprognosen 11,35 kronor.

Prognoserna för 2017 har gjort en liknande resa: från 13,12 kronor per aktie vid årsskiftet till 11,93 kronor idag.

Estimaten har glidit längre och längre söderut ända sedan april i fjol. Det sammanfaller också med aktiekursens utveckling. Kursen har dock fallit snabbare än vinstprognoserna och A-aktiens p/e-tal på 2016 års estimat har gått från 19 i början av året till dagens  knappa 16. För den lägre prissatta B-aktien ligger p/e-talen i dagsläget på 15 för innevarande år och 14 räknat på 2017 års estimat.

Atlas Copco-aktien har fallit nära 40 procent från toppen i april i fjol och kursen är ned 15 procent bara sedan årsskiftet. Utsikterna för det innevarande året är inte direkt ljusa. Analytikerna väntar sig ett intäktstapp på 2 procent och ett resultat som är 6 procent lägre än 2015. Inte heller 2017 års resultat väntas kunna toppa 2015 års nivå.

Dagens värdering är lägre än på länge men den är samtidigt ur ett historiskt perspektiv inte ovanligt låg. Kursutvecklingen härifrån kommer att styras av det allmäna börshumöret. Rekylerar börsen uppåt lär de utbombade verkstadsbolagen klättra. Sannolikheten för en bättre börsutveckling är dock svår att bedöma. I dagsläget är marknaderna fortsatt mycket skakiga och trenden tycks vara att sälja på uppgångar.

För den som vill ha exponering mot verkstadssektorn är Atlas Copco i kraft av sin stabilitet generellt sett ett bra val. I dagsläget är dock börsläget allt för osäkert för att vi ska tycka att aktien är köpvärd annat än som en ren chansning på att börshumöret snart förbättras. Rekommendationen blir Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atlas Copco A Neutral 186,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -