Skenande tillväxt drar Cleantech Invest framåt inför parallellistning

Cision Promoted I snitt ökade omsättningen för bolagen i Cleantech Invests portfölj med 82 procent redan i fjol men i år ser ökningen ut att bli ännu större. Tillväxten på den miljötekniska marknaden är snabb och klimatavtalet i Paris har bidragit till ännu en växel.

”Förnyelsebart är inte här för att ta marknadsandelar, det är här för att ta över. Frågan är bara hur snabbt”, menar Cleantech Invest Sveriges vd Alexander Lidgren.

Tre IPO:er, tre försäljningar, och att bli Europas ledande miljöteknikaccelerator. Det är de ambitiösa mål som satts till 2017. Och efter sitt första år som vd är Alexander Lidgren, också känd som ”Bigge” Lidgren, än mer säker på att Cleantech Invest kan nå sina mål än vad han var innan sitt tillträdande 1 januari i fjol.

”Det är aldrig en spikrak väg till framgång, men det ser väldigt bra ut för flera av våra bolag. Några av våra projekt växer extremt fort.”

Ett av dessa snabbväxande projekt är den finska distributören av förnyelsebar energi till världsområden med liten eller ingen tillgång till el, Nocart. Under 2014 omsatte Nocart cirka 1 miljon euro, och enligt Alexander Lidgren kommer 2015 års omsättning ha ökat till strax under 4 miljoner euro.

Men så sent som i tisdags, den 19 januari, meddelade Nocart att man landat totalt tre ordrar motsvarande 12,9 miljoner euro för off grid-kraftverk i Afrika.

Flera steg framåt för Nocart i omsättning och tillväxt alltså, något som enligt Cleantech Invests vd är ett typexempel på den explosivitet som finns inom miljöteknikmarknaden.

”Vi har länge trott på marknaden för distribuerad off grid-energi och Nocart är vårt flaggskepp inom det området, där vi äger 20 procent. De flesta av våra bolag återfinns annars inom energi och resurseffektivitet, i bolag som inte nödvändigtvis producerar egen hårdvara. ”, säger Alexander Lidgren.                          

Stort svenskt intresse

Cleantech Invest har funnits i över tio år, varav fem år som investmentbolag och 2014 listade man sig på den finska börsen. Aktiekursen har legat relativt stadigt sedan noteringen, i snitt kring 0,5 euro eller fyra-fem kronor, men med ett uppsving det senast halvåret.

Nu väljer man att parallellista sig på First North i Stockholm, och genomför samtidigt en mindre nyemission på omkring 1 miljon euro. Alexander Lidgren vill ha många ägare, många som följer bolagets utveckling, samtidigt som det nya kapitalet hjälper Cleantech att genomföra de påföljdsinvesteringar man vill göra i vissa av sina projekt.

Att lista sig i Sverige kommer att ta bort ytterligare en barriär för svenska investerare att köpa i bolaget, enligt vd:n.

” Jag vet att det finns stort intresse för miljöteknik i Sverige, samtidigt som det inte finns någon som oss. Det vill säga, en nordisk listad accelerator med tema energi och resurseffektivitet. Jag tror det finns en stor mängd svenska aktieägare som vill in i det här.”

Förutom det stora svenska intresset är det självklart att husera i Norden, enligt Alexander Lidgren, som menar att det är en av världens bästa regioner inom energi och resurseffektivitet.

”Innovationsnivån är hög och det finns många duktiga entreprenörer som sökt sig till det här området nu. Det sitter flera bra team i våra bolag.”, säger han.

”Ju fler desto bättre”

Konkurrensmässigt är det inte Cleantech Invest som har tuffa motståndare, tvärtom, utan bolagen i portföljen som får tampas med mindre miljövänlig teknik eller produkter. Så ser vanligtvis konkurrenssituationen ut, enligt Alexander Lidgren.

”Jag upplever inte att vi konkurrerar med andra investerare, det är snarare så att ju fler desto bättre eftersom vi behöver medfinansiärer. Men våra bolag behöver vara snabba på de explosiva marknaderna för att ta över från de mindre miljövänliga alternativen.”

Cleantech Invest tar risker genom att investera i lovande bolag på ett tidigt stadium, men tjänar oftast bra när dessa expanderat och säljs av, antingen via separat börsnotering eller försäljning till en industriell aktör.

Risken finns alltid att ett bolag inte tar fart, men hittills är det inga större avskrivningar Cleantech Invest behövt göra. Och förtroendet för marknaden såväl som bolagen är stort hos vd:n.

”Vi kan skryta med att vi var med och investerade i miljö innan det var coolt, vi är veteraner på området. Men vi har bara sett början av potentialen i miljöteknik. De här bolagen kommer inte bara att ta lite marknadsandelar, det kommer ta över. Frågan är bara hur snabbt.”

Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -