Trygga pengar i SCA

Aktieanalys Efter en välförtjänt uppvärdering första halvåret i år har SCA:s aktie tappat momentum. På sikt är den dock klart köpvärd med en intressant produktmix, starka marknadspositioner och en hög men välförtjänt värdering.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 50 den 7 december. Läs mer om Börsveckan.

Skogs- och hygienproduktbolaget SCA behöver nog ingen närmare presentation. Bolaget har tre affärsområden där mjukpapper är största affärsområde med 55 procent av omsättningen, följt av hygienprodukter som utgör 30 procent och skogsprodukter står för återstående 15 procent.

Lönsamheten är god. Den genomsnittliga rörelsemarginalen för de senaste fem åren har varit 9,9 procent och 2016 års rörelsemarginal förväntas nå 11,7 procent. Även åren därefter väntas rörelsemarginalen trenda uppåt.

Så visst är förväntningarna högt ställda men SCA har goda utsikter att leva upp till förväntningarna. Bolaget har starka marknadspositioner inom samtliga affärsområden, framför allt inom mjukpapper. Det är en produkt med relativt högt produktionsvärde och bolaget utvecklar kontinuerligt sina produkter vilket tillsammans med effektiviseringsprogram gör att stigande lönsamhet är sannolikt.

Det har som nämnts redan gett avtryck i aktiekursen, men vår bedömning är att det finns mer att hämta.

Konsensusprognoserna pekar mot en vinst per aktie på 13,2 kronor under 2016 och 14,1 kronor under 2017. Till en aktiekurs på 256 kronor motsvarar det p/e-tal på drygt 19 respektive 18 för 2016 och 2017.

Justerat för bolagets nettoskuld (som motsvarar 1,6 gånger EBITDA-resultatet) så värderas rörelsen till 14,5 gånger nästa års förväntade rörelseresultat.

Om man istället använder de senaste fem årens rörelseresultat för att få en värdering som tar hänsyn till historiken så stiger rörelsens värdering till omkring 17 gånger det cykliskt justerade rörelseresultatet.

Det är en liten avvikelse mellan nuvarande och historisk värdering om man ser till sektorn i stort som ligger långt över sina cykliskt justerade värderingsmultiplar. Delvis kan det förklaras av att SCA är ett stabilt bolag som inte har lika volatila intäkter, men trots detta så gör detta aktien intressant.

Hela börsen har värderats upp rejält de senaste åren och att då ligga nära en ”historisk” värdering är attraktivt.

Det är en låg direktavkastning i SCA som ligger kring 2,6 procent. I gengäld får man som aktieägare långsiktig kurspotential och det finns därtill en del latenta värden i skogsinnehaven. Vidare finns även en viss uppvärderingspotential i en eventuell uppdelning av bolaget.

Men framför allt handlar en investering i SCA om att investera i ett kvalitetsbolag med en stabil rörelse och starka marknadspositioner som borgar för en bra kursutveckling på sikt. Rådet blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SCA B Köp 239,00 -
SCA A Köp 240,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -