Underskattad styrka i Com Hem

Aktieanalys Att erkänna att man misstagit sig är att visa att man är klokare idag än igår. Vi har reviderat vår syn på effekterna av Com Hems återköpsprogram och styrkan i bolagets kassaflöde

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Com hem är ett udda djur. På Stockholmsbörsen står bolaget ensamt som kabel/media-bolag och i Europa finns få motsvarigheter. Det gör möjligheterna till jämförelse smala och att ställa bolaget i ljuset av ett klassiskt telebolag är lite orättvist.

Nyligen presenterade bolaget sitt tredje kvartal och där ges tillfälle för oss att återkomma till Com Hem trots att det bara gått drygt en månad sedan vår senaste analys. Till bolagets aktie hör en intressant paradox. Bolaget kommer från en urusel situation med stort kundmissnöje och höga skulder. Och därför har intresset från svenska småsparare varit svalt.

Com Hem har ett börsvärde på närmare 15,7 miljarder kronor men knappt 365 aktieägare hos nätmäklaren Avanza. Det kan jämföras med det obotligt populära spelbolaget Betsson som hos Avanza har närmare 15 800 ägare och ett börsvärde på 19,7 miljarder kronor. Anledningen till att detta är intressant är för att handeln i aktien ofta är relativt liten i relation till bolagets storlek. Och därtill småspararnas medverkan mer eller mindre obefintlig.

Bakom bolaget står en rad utländska investeringsfonder. Mer än 50 procent av aktierna ligger i förvar hos internationella fonder som kan antas ha långsiktiga intressen i bolaget.

Det utländska huvudägarna har en lite annan syns på hur bolaget ska ge tillbaka till ägarna än vad vi är vana vid i Sverige. En stor del av Com Hems fria kassaflöde har använts för att köpa tillbaka egna aktier i en aggressiv takt i den öppna marknaden. Det är ett alternativ sätt att ge ägarskaran mervärde istället för utdelning och varianten är betydligt vanligare i USA.

På det här viset kan bolaget med fina kassaflöden ge större återbäring till ägarna än om hänsyn skulle tas till avskrivningar och annat som påverkar det bokföringsmässiga resultatet.

Vid årsstämman i maj gavs mandat att köpa tillbaka aktier till ett maximalt värde av 1,5 miljarder kronor fram till nästa stämma, motsvarande närmare 10 procent av börsvärdet. Under november inleddes den tredje delen av detta återköpsprogram och fram till den 8 februari nästa år kan bolaget köpa tillbaka aktier till ett totalt värde av 350 Mkr. Så länge antalet egna aktier i förvar inte över stiger 10 procent av det totala antalet aktier.

Hittills i år har återköpsagenten Danske Bank stått för totalt 84 procent av alla nettoköp i aktien, enligt Infront. Det till en snittkurs på 72,55 kronor. Vid kommande årsstämma tas sannolikt beslutet att makulera de egenköpta aktierna och ett nytt program kan då ta vid.

På det här viset minskar Com Hem löpande den tillgängliga mängden aktier i marknaden och bygger därmed ett ständigt köptryck. Återköpen sker regelbundet och flaggningarna visar på varannandagsköp för ett par miljoner kronor per gång under november.

Att återköpen skulle äga rum är inget nytt men vi har sannolikt missbedömt hur stor effekt det har och kommer att få på aktiekursen. I alla fall så länge de stora ägarna håller hårt på sin halva av aktiestocken.

Köpen av egna aktier görs med kontanta medel och möjligheterna är helt avhängigt storleken på bolagets fria kassaflöde.

Sedan noteringen har Com Hem radikalt minskat sina finansiella kostnader och investeringsbehovet är enligt ledningen både stabilt och förutsägbart. Därför tror vi att vi tidigare underskattat dess förmåga till återköp, samt vilken attraktivitet det bidrar med till aktien för vissa grupper av investerare.

Att vinstmultipeln för nästa år enligt SME Direkts prognos kan uppfattas stötande är i detta skede närmast irrelevant. Kassaflödet kommer att vara avgörande.

Det må vara långsökt men det finns en svaghet i den rådande situationen. Skulle någon av de större ägarna ställa sig emot återköpsmandatet eller sälja av sin del av kakan kan det bli ont om köpare att ta emot säljvolymen i den öppna marknaden, givet handelshistoriken. Men att spekulera i ett sådant scenario bör närmast liknas vid självspäkelse.

Inom kort släpper Com Hem uppdateringar av tjänsten Com Hem Play som sakta gör det möjligt att flytta innehållet från Tivon in i mobiltelefoner och surfplattor. Men innovationshöjden är inte svindlande. Bolaget hävdar att det är precis så det är tänkt. Teknikutvecklingen ska röra sig framåt i sådan fart att de stora kundgrupperna hinner med. För Com Hem finns mindre nytta med att vara först med det senaste, hävdar de. Men varför det skulle vara annorlunda för dem till skillnad från rena underhållsmakare som Netflix eller Viaplay är inte helt enkelt att förstå.

De mest högljudda kunderna kastar fortfarande glåpord efter Com Hem men i senaste kvartalet var kund-churnen lägre än tidigare och har nu sjunkit under 13 procent. Det kan tolkas som att kunderna så sakteliga ändrat uppfattning till det bättre. Och i det läget kan bolaget passa på att dra in tidigare rabatter, alltså höja priserna för delar av den befintliga kundstocken. Minskar kundavhoppen så ökar lönsamheten.

I vår senaste analys var vi kritiska till Com Hem, till dess värdering, och till tv-tjänsten Tivo som känns gammaldags. Vi ser fortfarande på bolaget med viss skepsis och tror på sikt att linjär-tv och alla därtill hörande tjänster hör hemma i historieböckerna. Men det är sannolikt en utveckling som kommer ta lång tid innan den blir verklighet.

På drygt en månad har Com Hem-aktien stigit med cirka 10 procent. Det visar att vi missbedömt styrkan i Com Hems nuvarande och framtida återköpsprogram och sannolikheten för att vår tidigare säljrekommendation spelar väl ut inom 6 månader är liten.

Därför kryper vi till korset och höjer rekommendationen till en avvaktande neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -