Fingerprint-produkten skrotas

Börs (Uppdaterad) Den kraftiga volatiliteten i Fingerprint Cards får nu den tyska finansjätten Commerzbank att lägga ner sin hävstångsprodukt för aktien.

I april gick det att köpa produkten, som handlas under namnet BULL FPRINT X3 C, för drygt 80 kronor. Under onsdagen kostade den 7 700 kronor, dock utan några avslut under morgonen, vilket innebär en värdeökning på 7 736 procent.

Commerzbank har beslutat att lägga ned certifikatet med anledning av den stora volatilitet som finns i aktien och den risk det kommit att innebära för banken.

De som har innehav i certifikatet kommer att få lösa in det till marknadspris under inlösendagen den 30 november.

"Nu har Fingerprint-certifikatet utvecklats väldigt positivt för alla parter och vi har då valt att göra en förtida inlösen. Det är inte märkvärdigare än att alla får certifikatets värde utbetalt, och alla har en månad på sig att sälja av", säger Peter Olsson, Skandinavienchef för börshandlade investeringprodukter på Commerzbank i Frankfurt, till Nyhetsbyrån Direkt.

Peter Olsson påpekar att med den utveckling Fingerprint-aktien haft, med en kursutvecklingen på över 1 200 procent bara i år, har i princip ingen nuvarande ägare av certifikatet kunnat gå med förlust.

"Det är Sveriges dyraste certifikat nu", säger han.

Skälet till att Commerzbank väljer att förtidsinlösa produkten har bland annat att göra med kursutvecklingen.

"Det sker också av riskhänsyn med hänsyn till Fingerprint Cards-aktien", säger Peter Olsson.

På grund av sitt certifikat har Commerzbank varit en stor aktör i handeln med Fingerprintaktier. Peter Olsson vill dock inte säga hur Commerzbank kommer att agera när certifikatet avvecklas.

Sedan ett par veckor tillbaka har Nordea börshandlade produkter i Fingerprint Cards och Precise Biometrics. Nordea erbjuder bland annat handel i sina "Blanka"-instrument, som är certifikat med kort riktning och utan hävstång, samt med bull- och bearcertifikat med hävstång.

Även Avanza har tillsammans med Morgan Stanley certifikat i Fingerprint Cards, dock endast bullcertifikat.

Efter tisdagens rusning på 28 procent kom Fingerprint Cards en våldsam rekyl nedåt under onsdagsmorgonen. Vid klockan 11.15 hade aktien fallit hela 31 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -