Fingerprint till nya höjder

Börs Efter beskedet att Cadian minskat sin blankningsposition i Fingerprint steg aktien till en ny rekordnotering. Men en uppgång relaterad till stängd blankning kan ha startat redan förra veckan.

Efter måndagens besked att finanshuset Cadian Capital Management har minskat sin blankningsposition i Fingerprint Cards steg aktien till en ny rekordnotering.

Enligt statistiken har Cadian Capital nu en blankningsposition netto i Fingerprint motsvarande 1,64 procent av bolagets aktier, vilket är en tydlig minskning från tidigare 2,29 procent.

En blankning innebär att någon spekulerar i fallande pris genom att exempelvis låna aktier och sälja dem i förhoppning om att kunna köpa tillbaka dem billigare vid ett senare tillfälle.

Om Cadian fortsätter att stänga sina blankningar innebär det således att fler aktier måste köpas. Det kan i sin tur förklara den snabba rörelsen uppåt i aktien under måndagseftermiddagen, alternativt att andra investerare köper aktier i spekulation på att just det kommer att hända. 

Omsättningen har varit hög i aktien samtidigt som kursen har klättrat högre under de senaste dagarna, vilket delvis kan förklaras av stängda blankningspositioner.

Räknat från torsdagen till och med måndagen steg aktien 16 procent. Totalt omsattes 13,75 miljoner aktier under de tre börsdagarna.

Uppgången fortsatte på tisdagen. Kort efter öppningen steg aktien till en ny rekordnotering på 325 kronor. Klockan 9.25 handlades den i 322,50 kronor, motsvarande en uppgång på 0,5 procent jämfört med måndagens stängning.

Bland övriga blankningar i Fingerprint Cards märks Coatue som har en nettonegativ position motsvarande 0,59 procent av de utestående aktierna i bolaget. Den positionen har inte förändrats enligt den senaste statistiken.

I branschkollegan Precise Biometrics har Hutchin Hill Capital LP en nettonegativ position på 0,73 procent av aktierna, som inte heller har förändrats.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -