Historisk varning för svensk bostadskrasch

Bostad De svenska bostadspriserna har fördubblats på tio år. Och för första gången varnar nu Konjunkturinstitutet för att Sverige är på väg in i en bostadsbubbla.

Den som ska köpa en bostad i dag får i genomsnitt betala dubbelt så mycket som för tio år sedan. Bara det senaste året har priserna rusat med 15 procent.

Och enligt Konjunkturinstitutet (KI) går inte längre uppgången att förklara med ökade inkomster, skattelättnader och de låga räntorna.

Läget beskrivs som ohållbart – och för första gången i modern historia går nu myndigheten ut och varnar för att den svenska bostadsmarknaden riskerar att krascha, rapporterar SVT.

"Priserna har fortsatt upp. Ökningstakten är 10 till 15 procent per år och så kan det inte hålla på i all evighet", säger Mats Dillén, generaldirektör på KI, till SVT.

"Nu börjar vi bli oroade, uppgången har pågått så länge. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna".

Tidigare har flera internationella organisationer, som IMF och OECD, varnat för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden och ansett att det måste till åtgärder för att dämpa de skenande priserna.

Konjunkturinstitutets Mats Dillén håller med.

"Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt", säger han till SVT.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -