Omfattande handelsavtal klart

Världen USA, Japan och tio andra länder runt Stilla Havet har enats om handelsavtalet TPP, Trans-Pacific Partnership, uppger Japans ekonomiminister Akira Amari.

Avtalet innebär den mest omfattande liberaliseringen av handelsregler på flera årtionden och är tänkt att minska handelshindren och sätta gemensamma handelstandards för deltagande länder, som omfattar 40 procent av global BNP.

Förhandlingarna har pågått i fem år och innebär, om det ratificeras av den amerikanska kongressen, en stor framgång för president Barack Obama. Även parlamenten i andra länder behöver godkänna avtalet.

Konsekvenserna är omfattande och spänner mellan många sektorer och industrier, från priset på ost till kostnaderna för cancerbehandling.

Bland annat hade förhandlingarna kärvat med hur lång tids skydd som skulle tillåtas för nästa generations bioteknikmediciner, tills USA och Australien kom fram till en kompromiss. Frågan har berört bolag som Pfizer och Roche.

Det har också funnits kritik mot att förhandlingarna varit dåligt genomlysta och inneburit hot mot en rad intressegrupper som mexikanska biltillverkare och kanadensiska producenter av mejerivaror.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -