Högutdelaren som ger skydd i höst

Aktiekommentar Telekomoperatören Tele2:s aktie har blivit bra mycket billigare sen i somras men justerat för den mustiga kupongen som växlats ut har aktien stått emot den generella nedgången hyggligt.

Vi var tidiga på bollen när vi redan i somras suktade efter högutdelande teleoperatörer. Vi oroade oss för börsläget och redan då såg direktavkastningen attraktiv ut. Men som vi befarande fanns det mer att ta av på nedsidan – och de förväntade kupongerna har därmed blivit ännu bättre.

Tele2:s kursnivå har kommit ner men adderar man årets extra stora utdelning, värd 14,85 kronor, så handlas aktien faktiskt 1,8 procent högre än vid årets början, och det i ett klimat där börsen som helhet tappat ett par procent i år.

Under första halvåret har Tele2 så sakteligen vuxit vidare. Med lite draghjälp från positiva valutaskillnader ökade omsättningen med 5 procent. Tillväxten inom mobila tjänster var fortsatt stark och intäkterna från slutkund ökade med 9 procent.

Kundinflödet i Kazakstan utmärker sig där bolaget fått 471 000 stycken nya kunder i andra kvartalet. I Sverige ökade antalet kunder med 52 000 vilket kan jämföras med ett bortfall på 8 000 samma period året innan. I Nederländerna som tidigare varit en motor ökade antalet kunder för det femtonde kvartalet i rad men ökningen var mindre än förväntat. Totalt vann Tele2 här 7 000 nya kunder i kvartalet.

Längre ner i resultaträkningen vart det surare. Inför andra kvartalet hade analytikerkåren räknat med ett rörelseresultat på 686 Mkr men utfallet kom in 14 procent sämre. Capex (investeringarna) ökade mer än vad analytikerna trott och vinsten per aktie var 31 procent lägre än förväntat. Tilltänka 1 krona i vinst per aktie blev 70 öre i verkligheten.

Nu ett par månader senare har utfallet sjunkit in och analytikerkåren har tvingat ned sina vinstprognoser. Det nuvarande estimatet har tagits ned med 6 procent för det innevarande året och 8,3 procent för 2016. Nästa år väntas vinsten bli 4,45 kronor per aktie. Vinsthoppen har sänkts men omsättningen väntas öka något mer än tidigare trott under innevarande år.  

Mer positivt är att analytikerna justerat upp utdelningsförväntningarna och i snitt höjt den antagna utdelningen för i år från 5,30 kronor per aktie till 5,43 kronor.

Nu reagerar säkert någon på att utdelningen väntas bli högre än vinsten och på riktigt lång sikt är utdelningsnivåerna i Tele2 inte hållbara. Men till saken hör att bolaget har monterats ned och dotterbolag sålts av. Försäljningarna har dragit in stora summor och än finns det pengar att dela ut.

Efter uppjusteringen och kursfallet i aktien har den förväntade direktavkastningen stigit till 6,6 procent för i år och nog är det attraktivt alltid. Visst kvarstår risken att analytikerna snubblat i uträkningen av utdelningssiffran men bara den ligger i samma härad ter sig det mycket attraktivt.

Det finns en rad exempel på bolag som, givet prognoserna, ser ut att lämna riktigt snaskiga kuponger, däribland Nordea och branschkollegan Telia. Så vill man spela sannolikheten för ytterligare en säsong av utdelningshets saknas inte verktyg.

Det som utmärker Tele2 är deras välvilja att dela med sig, bolaget betalar ut mer pengar an de faktiskt får in. Branschkollegan Telias ledning har varit ute och garanterat minst 3 kronor per aktie i utdelning, vilket motsvarar minst 6,6 procent till dagens kurs och antagligen vill Tele2 inte vara sämre.

Med utdelningen som morot går det definitivt att argumentera för att Tele2 är köpvärd på dessa nivåer men i en tid där marknadsaktörerna flyr aktier går ingen säker som fiskar på långsidan.

Den som vågar och träffar rätt kan dock bli rikligt belönad. Det var länge sedan gapet var så stort mellan analytikernas genomsnittliga riktkurs och den faktiska kursen i Tele2. Analyshusen har inte tagit ner sina prognoser sedan andra kvartalet men aktiekursen har tappat rejält.

Så tror man på analytikerna konsensusprognos från SME Direkt så kanske ett bet på Tele2 eller någon annan av högutdelarna inte är så dumt, även om vi inte sett botten i det pågående börstumultet ännu.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -