Rysare väntar i verkstaden

Aktiekommentar Oron för världsekonomin har ökat kraftigt de senaste månaderna. I USA har Caterpillar vinstvarnat men i Sverige har prognoserna för verkstadsbjässarna knappt rört sig.

Hösten har som bekant inte varit särskilt rolig för aktiemarknaderna runt om i världen. Listan över orsaker till de senaste månadernas fallande kurser kan göras lång men en viktig faktor är en ökande oro för tillståndet i världsekonomin. Kina tycks bromsa in allt hårdare, Europa är fortsatt rätt trögt och flertalet tillväxtländer har en tuffare ekonomisk sits till följd av den starka dollarn.

Sämre konjunkturutsikter slår direkt mot industrisektorn och på Stockholmsbörsen har aktier som Atlas Copco, Sandvik, Volvo och Trelleborg alla fallit med cirka 20 procent de senaste månaderna.

Oron blev inte mindre under torsdagen då amerikanska Caterpillar vinstvarnade både för innevarande och för nästa år. Bolaget drog ned sin prognos för årets försäljning med ett par procent och spådde ett ytterligare tapp på 5 procent under nästa år. Svag efterfrågan inom bland annat gruv- och oljesektorn låg bakom Caterpillars vinstvarning.

Bolaget lanserade även ett omstruktureringsprogram där mellan 4 000 och 5 000 anställda får gå. Någon reviderad vinstprognos presenterade inte bolaget, det får anstå till kvartalsrapporten senare i oktober. Vd Doug Oberhelman konstaterade dock att lägre försäljning och kostnader för omstruktureringsprogrammet lär påverka resultaten negativt.

Det börjar nu på aktiemarknaden allt mer sprida sig en oro för att vinstförväntningarna i verkstadssektorn ligger för högt de kommande åren. Sänkta estimat skulle trycka ned aktierna i sektorn och med dess tyngd på börsen skulle det säkerligen sänka index som helhet.

Även om aktiemarknaden tycks ha tagit höjd för sämre tider för verkstadsbolagen framöver så syns det ännu inte mycket i analytikernas vinstprognoser. Estimaten i sektorn för innevarande år har bara rört sig marginellt de senaste månaderna och det är Sandvik, Hexagon och Atlas Copco som fått se störst nedjusteringar. Alfa Laval, Autoliv och Volvo har tvärtom fått sina snittestimat höjda.

Vinstprognoserna för 2016 har sänkts något mer. Sandvik sticker ut med en rejäl nedrevidering av estimaten, -4,6 procent. Även Atlas Copco och SKF har fått sina vinstprognoser för nästa år sänkta 2-2,5 procent. Med tanke på Caterpillars varning om svag efterfrågan i gruvsektorn känns det rimligt att förväntningarna på Sandvik och Atlas sänkts.

Även olje- och byggsektorerna är dock tröga enligt Caterpillar vilket berör bolag som Volvo, Alfa Laval och Trelleborg. Där har estimaten justerats ned bara marginellt.

Förväntningarna på nästa år är fortfarande relativt högt ställda. Särskilt i Kinatunga bolag som Hexagon och Autoliv väntas såväl omsättning som vinster lyfta nästa år. Även i Assa Abloy spås en stark volymtillväxt. I Sandvik, Volvo och ABB tycks det främst vara marginalerna som väntas förbättras nästa år. Vinsterna väntas förbättras rejält trots bara blygsam tillväxt på översta raden.

Alfa Laval sticker ut med förväntningar om såväl fallande omsättning som resultat under 2016. Även Atlas Copco väntas ha ett relativt svagt år.

Med nuvarande estimat ser värderingarna i många av verkstadsbolagen intressanta ut. Volvo och SKF ligger nära ensiffriga p/e-tal för nästa år. Alfa Laval värderas också ovanligt lågt liksom Atlas Copco, Sandvik och Trelleborg.

Den stora frågan är dock som sagt huruvida dagens estimat verkligen kommer att hålla. Många bedömare räknar med att förväntningarna generellt är lite för högt ställda. Med rapportsäsongen för det tredje kvartalet för dörren är det upplagt för en rysare i verkstadssektorn.

SKF är som vanligt först ut med sin rapport fredag 16 oktober. Därefter följer Atlas Copco och Assa Abloy på tisdagen den 20, ABB på onsdagen den 21, Trelleborg på torsdagen den 22, Autoliv, och Sandvik och Volvo på fredagen den 23. Alfa Laval och Hexagon släpper sina rapporter veckan därpå, på tisdagen den 27 oktober.

Här hittar du samtliga höstens rapportdatum.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -