Lifco bäst för långsiktiga

Aktieanalys Lifco har gått mycket starkt sedan introduktionen för snart ett år sedan. Bolaget har dock fortfarande gott om utrymme för förvärv och på lite sikt tror vi aktien har mer att ge.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Carl Bennets företagskonglomerat Lifco kan om ett par månader fira sitt första år på börsen. Det har varit en riktig succénotering. Jämfört med introduktionskursen 93 kronor innebär dagens kurs på cirka 173 kronor en uppgång på 86 procent. Lifcos förvärvsdrivna tillväxt inom såväl konjunkturstabila dentalprodukter som mer cykliska områden har uppenbarligen gått hem bland investerarna.

Lifco är ett företagskonglomerat vars affärsidé är att förvärva och utveckla bolag med starka marknadspositioner inom sina nischer. Precis som branschkollegor som Indutrade är själva kärnan i Lifcos verksamhet förmågan att köpa upp små bolag till låga värderingar vars vinster sedan värderas upp kraftigt när de väl ingår i Lifco-koncernen. Med dagens låga finansieringskostnader och höga börsvärderingar blir det en kraftig hävstång i förvärven vilket också förklarar sektorns framfart på börsen de senaste åren.

Lifco har dock åtminstone historiskt inte varit en förvärvskanon riktigt av Indutrades kaliber. Där Indutrade taktar ett förvärv i månaden har Lifco de senaste åren varit lite mer försiktiga men i stället då och då slagit till med något större förvärv.

Lifco består i dagsläget av 106 dotterbolag fördelade över tre större affärsområden och åtta divisioner. De tre affärsområdena är Dental, Demolition & Tools samt Systems Solutions. Dental är verksamt inom distribution av dentalprodukter medan Demolition & Tools tillverkar fjärrstyrda rivningsrobotar och verktyg för grävmaskiner och kranar. Systems Solutions rymmer en rad verksamheter, bland annat sågverksutrustning, kontraktstillverkning och inredning till skåpbilar.

Av de tre affärsområdena är Dental störst med runt hälften av både omsättning och rörelseresultat under de senaste tolv månaderna. Av de båda andra områdena är Systems Solutions något större omsättningsmässigt (35 procent) men håller en lägre lönsamhet och bidrar därför lite mindre till rörelseresultatet (20 procent).

Att sälja förbrukningsvaror till tandläkare är en konjunkturstabil verksamhet så affärsområdet Dental är den stabila och trygga grunden i Lifco. Det är dock inte ett område med stark underliggande tillväxt så Lifcos tillväxt på området har de senaste åren i stället drivits på av förvärv. Även i år har det hunnit bli ett par affärer inom området.

Dental hade överlag ett stabilt andra kvartal även om lönsamhet och omsättning tog ett litet kliv tillbaka jämfört med närmast föregående kvartal.

Desto bättre fart var det i Lifcos båda andra affärsområden. Systems Solutions hade ett rätt svagt första kvartal i år bland annat till följd av låga volymer inom kontraktstillverkningen och låg lönsamhet inom vissa projekt. Det andra kvartalet var betydligt bättre och ebita-marginalen mer än fördubblades jämfört med kvartalet innan.

Den underliggande efterfrågan är bra för flertalet divisioner och i kombination med valutaeffekter och förvärv ökade omsättningen med hela 48 procent i det andra kvartalet jämfört med året innan.

Även Demolition & Tools tog under det andra kvartalet i år ett stort kliv framåt jämfört med det första kvartalet. Ebita-marginalen steg med drygt 7 procentenheter till över 27 procent. Efterfrågan beskrivs som bra på de flesta marknader och Storbritannien pekas ut som särskilt bra i kvartalet. Omsättningen ökade totalt med 31 procent i det andra kvartalet och ebita-resultatet lyfte 73 procent.

Sammanlagt för Lifco innebar det andra kvartalet en omsättningstillväxt på 24 procent varav hela 12 procent var organisk tillväxt. Bolaget avslöjar inte den organiska tillväxten per affärsområde men vd Fredrik Karlsson skriver i sitt vd-ord att den underliggande tillväxten varit starkast inom Demolition & Tools och Systems Solutions.

Hittills i år har Lifco genomfört fem förvärv och dagens balansräkning rymmer ytterligare förvärv för runt 1 miljard kronor enligt Fredrik Karlsson.

På rullande tolv månader har Lifco nått en vinst per aktie på 8,03 kronor. De analytiker som bevakar Lifco räknar i snitt med att bolaget för innevarande räkenskapsår når ett resultat på 8,28 kronor per aktie. För nästa år är snittprognosen en ökning med knappa 5 procent till 8,72 kronor. De prognoserna innebär p/e-tal på 21 respektive 20 för de närmaste åren. I takt med att Lifco gör ytterligare förvärv kommer dock estimaten att höjas, särskilt för nästa år.

Lifco-aktien har som sagt gått mycket starkt sedan introduktionen. Carl Bennet satte bolaget på börsen till ett rullande p/e-tal på 15. Det är nu uppe i 22, högst i sektorn enligt Factset. Justerat för skuldsättning värderas dock Lifco i linje med Indutrade och Lagercrantz på prognoserna för de kommande åren.

Lifco har en stark historik med en genomsnittlig årlig tillväxt de senaste tio åren på dryga 12 procent i omsättning och dryga 16 procent i rörelseresultatet före avskrivningar, ebita. Det är svårt att säga annat än att Lifco är fullvärderat på dagens kursnivåer och med nuvarande estimat. Fortsatta förvärv kommer dock att lyfta estimaten successivt och om Lifco ungefärligen kan hålla sina historiska tillväxtnivåer även framöver har aktien mer att ge.

För en lite mer långsiktig investerare tycker vi därför att Lifco är köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lifco B Köp 173,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -