Risken är för stor i Catella

Aktieanalys Catella kan vara ett klockrent bet på en fortsatt börsfest men de våldsamma svängningarna i marknaden varslar om en stor underliggande oro som spiller över på bolaget.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Det är nästan på dagen tre månader sedan vår senaste genomgång av finanshuset Catella. Då valde vi att ställa oss vid sidlinjen och det visade sig vara en bra idé.

Sedan dess har aktien förlorat 14 procent i värde samtidigt som börsen backat cirka 9 procent. Efter att andra kvartalets rapport presenterats ställer vi oss frågan om det är dags att ändra den rekommendationen. I flera delar av verksamheten ökade nämligen volymerna.

Catellas intäkter uppgick i andra kvartalet till 421 Mkr. Jämfört med samma period förra året var det ett lyft på 72 Mkr. Däremot minskade koncernens rörelsemarginal till 11 procent men samma marginal utslagen på halvåret är 1 procentenhet bättre än samma period 2014.

Fortfarande är det kapitalförvaltningen som briljerar och i kvartalet stod den delen av verksamheten för 32 procent av intäkterna. Tyvärr har den oroliga börsen påverkat de resultatbaserade intäkterna negativt och det har tagit en törn på marginalen.

I tider av stor oro flyr investerarna mer riskfyllda tillgångar och söker sig till säkra hamnar. Turbulensen innebär också sämre förutsättningar för bolagets absolutavkastande fonder att briljera.

Utslaget på första halvåret uppgick marginalen inom fonddelen till 33 procent. Det är 6 procentenheter lägre än samma period året innan. Förvaltningsvolymen har vuxit med 1,1 miljarder kronor och nettoinflödet på 3,2 miljarder kronor var nästan lika stort som samma period året innan. Det talar för ett fortsatt förtroende för Catellas hedgefonder.

Sedan kvartalsrapporten släpptes har oroligheterna på marknaden inte blivit mindre och risken finns att de rörliga ersättningarna minskar även i tredje kvartalet om tilltron till börsen inte repar sig.

Corporate Finance-avdelningen har haft mer att göra, främst i Norden och på sex månader uppgick intäkterna till 248 Mkr. Catella var i senaste kvartalet delaktiga till att fastigheter värda 15,9 miljarder kronor byte ägare – transaktionsvolymerna steg med 4,3 miljarder kronor. Tyvärr pressades lönsamheten även här och rörelsemarginalen på 4 procent under första halvåret är betydligt lägre än tidigare år.

Affärernas omfattning ökade även för finanshusets bankingdel och volymerna inom kort och betallösningar steg med stabila 0,3 miljarder kronor, främst på grund av ökad kortutgivning. Den negativa rörelsemarginalen har bättrats i andra kvartalet.

I fastighetsfonderna minskade förvaltningsvolymerna med 600 Mkr och i kvartalet sjönk rörelsemarginalen till minus 2 procent.

Trots att resultaten är av blandad sort är Catella är en spännande aktie och värderingen baserat på vår prognos är låg i förhållande till övriga börsen. Samtidigt riskerar finanshuset rejält med stryk i tider med sämre börs och ekonomiska förväntningar.

I en sundare marknad skulle vi gärna äga aktien men riskerna för börsras och volatilitet kastar en obehaglig skugga över framtidsutsikterna. Om börsen håller stilen vågar vi justera upp vår tidigare vinstprognos något, strax över 2 kronor i vinst per aktie i år är inte en omöjlighet.

Volymökningarna inom de mindre affärsområdena är en positiv signal men framgången är fortfarande avhängig fondernas framtida prestationer.

Man bör ta med sig att alla delar i verksamheten på något plan är sammankopplade och surnar börsen på allvar så riskerar det att smitta av sig på både kredit- och fastighetsmarknaden.

Den med övertygelse om att börsen ska fortsätta upp kan i dagsläget plocka upp Catella till ett lägre pris än på länge. Även i ett mindre positivt scenario tror vi att Catella återigen kan stiga till kursnivåer kring 17 kronor om klimatet förblir hyggligt.

Aktien är lämpad att äga i goda tider men för oss finns för många orosmoln på himlen för att våga säga köp. I stället föredrar vi högutdelare av mindre riskfylld sort. Inget ont om bolaget, men risknivån är för hög. Catella rår inte på svängningarna i marknaden och vår rekommendation förblir därför neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Catella B Neutral 14,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -