Catella står och faller med fonderna

Aktieanalys Catellas fondverksamhet bär bolaget på sina axlar, övriga verksamhetsgrenar var något av en besvikelse i senaste rapporten.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Finanshuset Catella har rest sig ur askan. För knappt två år sedan kostade en Catellaaktie inte mer än 4,20 kronor och bolaget gick med förlust. Sedan dess har skeppet vänts och seglas nu med vinden i ryggen. I dag kostar en aktie ungefär 17 kronor och första kvartalet i år var det starkaste någonsin hittills.

Catella har ett brett produkterbjudande som omfattar fonder, förmögenhetsförvaltning, korttjänster och transaktionsrådgivning inom fastighetssektorn.

Koncernens totala intäkter uppgick till nästan 420 miljoner kronor i första kvartalet, vilket var nästan 60 procent bättre än första kvartalet året innan. Främst var tillväxten driven av prestationsintäkter och stora inflöden till fonderna.

Förvaltningsvolymerna ökade med nästan 9 miljarder kronor och nettoinflödet med mer än 4 miljarder kronor. Det är en ökning med 7 procent jämfört med samma period året innan. Catellas hedgefond utsågs av både Veckans Affärer och fondmarknaden.se till årets hedgefond 2014.

Vid kvartalets utgång uppgick det totala förvaltade kapitalet i alla fonder till över 90 miljarder kronor.

Rörelseresultatet för affärsområdet Equity, Hedge and Fixed Income ökade med 87 procent i första kvartalet i jämfört med samma period förra året, före förvärvsrelaterade poster.

I affärsområde Corporate Finance agerar bolaget främst inom fastighetssektorn. Trots en glödhet fastighetsmarknad minskade transaktionsvolymerna. Generellt är första kvartalet svagt för sektorn men i år var volymerna trots det en besvikelse.

Nog för att volymerna var lägre men intäkterna ökade med 17 Mkr, som följd av en gynnsam transaktionsmix, jämfört med samma period året innan. Resultatet däremot var svagt och förlusten nästan dubbel.

För bankverksamheten, som till stor del består av kort och betallösningar för privatbanker och e-handlare, ökade intäkterna men högre rörelsekostnader ledde till större förluster än tidigare år.

Den egna fastighetsfonden har minskat i omfattning, främst på grund av valutaeffekter. Men de totala intäkterna ökade till 66 Mkr under första kvartalet.

För att sammanfatta kvartalet var resultaten av blandad sort trots rekordsiffror. Det är onekligen fondverksamheten som imponerar. Herrarna på förvaltningen kan gå rakryggade på kontoret även om de fått god hjälp av en urstark börs. Stora inflöden och resultatbaserade arvoden är starkt bidragande till det fina rörelseresultatet i kvartalet.

Svagare prestationer inom fastighetstransaktioner och bank gör framtidsprognosen mer osäker. Trots att de som kallas strategiska fonder, som stod för ungefär 30 procent av affärsområdets intäkter, kanske inte påverkas lika starkt av börsens utveckling som mer offensiva aktiefonder blir det alltid tuffare tider om börsen skulle vända nedåt.

Därför tror vi inte att det rekordstarka första kvartalet ska väga allt för tungt i en långsiktig prognos. Med det behöver inte betyda att vi förväntar oss ett magplask. Även andra kvartalet kan bli starkt i år om förutsättningarna är fortsatt gynnsamma. Och fastighetsdelen bör enligt det historiska säsongsmönstret prestera bättre kommande kvartal.

Men turn around-tåget har för länge sedan lämnat stationen. Aktien är inte lika billig längre men det är inte osannolikt att det goda humöret i aktien dröjer kvar åtminstone till nästa rapporttillfälle.

Drar vi ut tangenten längre än så ökar dock osäkerheterna och vi tror att årets vinst, men också nästa års vinst kan sjunka under 2 kronor per aktie.

Det skulle betyda att värderingen med hänsyn till vinsten närmar sig de nivåer som gäller för storbankerna. Och Catella handlas med en viss rabatt mot dessa på grund av sin mindre storlek och stabilitet. Det är ett påstående som tål att omvärderas om tillväxten förblir över tid.

Tillåter vi en aggressivare värdering finns fortfarande viss uppsida i aktien och det är inte osannolikt att den kortsiktige spekulanten kan klämma ur ytterligare ett par kronor ur aktien.

Men med vår placeringshorisont är osäkerheten för stor för att ett köp av aktien ska vara ett säkert kort på dagens kursnivå.

Vår rekommendation stannar därför vid neutral. Det kan tyckas vara fegt men vi vill inte gapa efter för mycket, aktien har ändå stigit med nästan 60 procent bara i år.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Catella B Neutral 16,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -