Var beredd på svängningar i Invisio

Aktiekommentar På en månad har Invisio stigit 54 procent och trots stora framgångar oroar vi oss för att aktiens resa uppåt varit väl explosiv.

Kommunikationsbolaget Invisio hör till en av årets bästa investeringar på Stockholmsbörsen. Bara i år har aktien stigit 230 procent och sedan vi senast satte en köprekommendation har aktien ökat över 170 procent i värde.

Det amerikanska moderniseringsprogrammet TCAPS är den främsta anledningen till Invisios försäljningsframgångar. Order därifrån har vuxit sig feta och i andra kvartalet mottogs en enskild order värd 56,7 Mkr.  Summerat med ytterligare en order från Amerika värd 9,3 Mkr stod USA:s militär för 80 procent av orderingången i andra kvartalet.

Invisio tillverkar kommunikationsutrustning anpassad för mycket krävande miljöer. Kunderna finns främst inom det militära men tekniken bör vara attraktiv även för professionella användare i andra utsatta miljöer.

Företagets headset skyddar mot höga smällar samtidigt som hörseln förstärks på icke skadliga frekvenser. Med headsetet inpluggat i bolagets kommunikationsmodul kan användaren vara uppkopplad mot flera ljudkällor samtidigt.

En soldat kostar multum att utbilda och en ökad användning av hörselskydd kan spara militären tiotals miljoner kronor i uteblivna sjukhusräkningar och förtidspensioner.

Orderinflödet från andra Natoländer än USA blir bättre och bättre. Dock har order än så länge varit mindre och värda mellan 6-10 Mkr styck. Vid kvartalets slut uppgick värdet av orderboken till 67 Mkr och utan TCPAS skulle den inte alls väga lika tungt.

Invisio har dock efter andra kvartalets utgång vunnit två stora kontrakt. Det första som partner till Rheinmetall i Kanada och det andra som partner till Marlborogh Communciations i Storbritannien.

Det kanadensiska samarbetet förvänta initialt vara värt 20-25 Mkr och omfatta 1 600 system med möjligheten att kontraktet utökas med ytterligare 2 500 system senare. Första leverans förväntas under 2016.

Kontraktet i Storbritannien löper över fyra år med möjlighet till tre års förlängning. Den första ordern förväntas ha ett värde på uppskattningsvis 130 Mkr, vilket motsvarar nästan dubbla omsättningen i andra kvartalet. Det ska dock understrykas att ordern ännu inte är bekräftad.

Samarbetet med den amerikanska militären har gjort Invisio till en dollarvinnare. Under första halvåret ökade Invisio omsättningen med 38 procent men justerat för det positiva valutaeffekterna var ökningen mer modesta 16 procent.

Bortser vi från engångskostnaderna hänfört noteringen på Stockholmsbörsen om 3,2 Mkr ökade resultatet nästan tre gånger jämfört med samma period året innan. Utslaget per aktie har bolaget hittills i år tjänat 0,65 kronor.

Framtiden ser bra ut för Invisio, de nya samarbetena i Kanada och Storbritannien samt potentialen i övriga Natoländer gör att framgångssagan mycket väl kan fortsätta. Och enligt bolaget pågår uppskattningsvis 40 moderniseringsprogram likt det i Kanada runt om i världen.

Därför går det utan skämmas att påstå att Invisio är en lika spännande investering i dag som för ett par månader sedan.

Det som blir problematiskt är den rejält mycket högre värderingen aktien har i dag. Tillväxten motiverar ett högt p/e men orderingången är fortfarande ojämn och i dagsläget är Invisios framgångar avhängt orderrullningen från TCAPS. Visst kan det ändras snabbt men det är ingenting som går att prognostisera på förhand.

Den förväntade jätteordern från Storbritannien ställer framtidsprognoserna något på ända. Men antar vi att omsättningen stiger till 240-250 Mkr i år, vilket förutsätter bra fart under andra halvåret, då värderas aktien till p/e 32 på årets prognostiserade vinst.

Ska Invisio sedan försvara sin värdering bör omsättningen öka med minst 25 procent under 2016. Det skulle innebära att p/e sjunker till 26 på nästa års vinst. Och då har hänsyn tagits till bolagets betydande skatteunderskottsavdrag. I en avlägsen framtid kommer bolaget inte undan skattmasen och ett skattat resultat skulle bli lägre.

Det finns orosmoment, ett är dollarns fortsatta utveckling mot den svenska kronan. Den amerikanska valutan behöver inte alls utvecklas lika stark som i år och det riskerar hämma den snabba omsättningstillväxten. Ett annat är risken för glapp mellan framtida stororder. Och dessa två faktorer kan komma att sätta käppar i hjulen för kursutvecklingen framöver, även om framtiden långsiktigt bör vara ljus.

Om vi i stället utgår ifrån att dollarrallyt mattas av får vi ta ned omsättningstillväxten till 16 procent nästa år, vilket var den valutajusterade siffran för senaste halvåret. Då stiger p/e på nästa års prognos till 28.  

I det korta perspektivet kan kursen också pressas av vinsthemtagningar efter den senaste månadens kraftiga stigning.

Långsiktigt tror vi på Invisio och bolaget har onekligen bevisat sig. Däremot vill vi lyfta ett varningens finger efter kursrallyt. Aktien är nu mer närmast dubbelt så dyr sett till vinstprognosen för i år, jämfört med läget vid senaste analysen.

Nya som gamla investerare i Inivsio bör vara beredda på att det kan komma att svänga i aktien närmaste tiden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -