Invisio fortsatt lockande

Aktieanalys Kommunikationsbolaget Invisios rapport visar att bolaget är fortsatt intressant även om risken i aktien är hög.

Invisio tillverkar produkter som riktar sig till professionella användare, främst inom militär och räddningstjänst. Bolaget har haft stora framgångar inom det militära och primärt är det den amerikanska armén som är storkund. Men försäljningen sker även till andra NATO-länder och ett antal nordiska specialförband.

Ett lyckosamt samarbete har upprättats med den amerikanska militären och Invisio har tagit emot flera order från amerikanernas moderniseringsprogram TCAPS. Under 2014 stod samarbetet för över 70 procent av de totala intäkterna, Europa och Sverige stod för cirka 25 procent. Det gör alltså att vi talar om en valutavinnare.

En soldat kostar multum att utbilda och att skydda varje individs sinnen på ett effektivt sätt kan spara försvarsmakter världen över miljarder i uteblivna pensionsbetalningar och rehabilitering.

Problemet med äldre hörselskydd är ett de skärmar av användaren och det gör att en soldat kan få svårt att uppfatta sin omgivning, en säkerhetsrisk som inneburit att många stridande valt att riskera hörseln före livet, då man vill höra fienden närma sig. Något som kan undvikas med Invisios produkt.

Det nu långt gångna samarbetet med den amerikanska militären gör det troligt att Invisio kommer vara en samarbetspartner under en lång tid framöver. Samtidigt blir erkännandet som det amerikanska samarbetet innebär en kvalitetsstämpel som öppnar dörrar inom andra kundgrupper utanför det militära.

Bolagets fokus kommer onekligen ligga på det militära men på sikt finns stora möjligheter att öka försäljningen till polis, räddningstjänst men också till tung industri.

Första kvartalet i år är märkbart bättre än samma period i fjol, omsättningen ökade med nästan 30 procent och EBITDA-marginalen steg till 15 procent, nästan dubbelt så mycket som året innan. Håller den positiva utvecklingen i sig så kommer Invisio göra ett starkt år 2015. Men justerat för mycket gynnsamma valutaeffekterna var omsättningsökningen istället mer sansade 9,5 procent.

I första kvartalet steg försäljningen till drygt 57 miljoner kronor och en order på nästan 15 miljoner kronor mottogs från TCAPS-programmet. Efter första kvartalets utgång har ytterligare en stororder från Amerika trillat in värd nära 57 miljoner kronor.

Positivt är att en allt större del av intäktsbasen består av återkommande intäkter men för att kunna uppskatta intjäningen på ett mer tillförlitligt sätt kvartal mot kvartal skulle ett jämnare orderinflöde vara att föredra.

Underliggande kostnadsnivåer var i linje med samma period året innan men inkluderat kostnaderna för det stundande listbytet på börsen har de stigit.  Bolagets plan att flytta aktiehandeln till huvudlistan är i full gång och förväntas ske under tredje kvartalet 2015 som senast. Listbytet innebär en ökad möjlighet att locka nya grupper av investerare.

Av marknadens reaktion att döma var torsdagens rapportsläpp i linje med vad som förväntats och de få analyser som finns ute på bolaget indikerar det samma. Aktiekursen verkar onekligen ha bekymmer att bryta igenom tidigare rekordnivåer kring 16 kronor och kanske krävs det ännu mer av Invisio för att kursen ska fortsätta i nordlig riktning.

Justerar vi ner den onormalt höga bruttomarginalen från detta kvartal men antar en fortsatt stark utveckling då kan helårsresultatet bli ungefär 0,9-1,0 kronor per aktie, givet en omsättning om cirka 230-240 miljoner kronor, vilket skulle motsvara p/e 15 på innevarande år. Men kom ihåg att bolaget knappt betalar någon skatt på grund av gynnsamma skattereduktioner, en fördel som inte varar för evigt.

Sedan vår senaste köprekommendation har aktien stigit med 12 procent och vi är fortsatt positiva till bolaget.

Invisio är ett riktigt tillväxtbolag men än så länge ett få kundsbolag. Variationer i orderingången kan få marknaden orolig. Just nu är valutasituationen till bolaget fördel, något som vi tror kommer att bestå den närmaste tiden.

Som krydda till en i övrigt balanserad aktieportfölj förtjänar bolaget en upprepad köprekommendation men vi betonar att aktien är av ett mer riskfyllt slag.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
INVISIO Köp 15,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -