Fingerprint kan bli aktuellt för finrummet

Börs H&M, Nordea, Ericsson och - Fingerprint? Nästa gång urvalet till börsens "finrum", storbolagsindexet OMXS30, görs kan det bland privatsparare populära fingeravtrycksbolaget vara en av kandidaterna.

Det visar en överslagsberäkning Nyhetsbyrån Direkt gjort, knappt halvvägs genom urvalsperioden.

Vilka aktier som ska ingå i OMXS30 bestäms under sexmånadersperioderna 1 juni till 30 november samt 1 december till 31 maj och urvalet får effekt en månad efter respektive mätperiod. De 30 aktier som haft störst genomsnittlig omsättning under perioden ska ingå i indexet, men det finns en tröghetsregel som innebär att en nykomling måste finnas bland de 15 mest omsatta under en sexmånadersperiod för att kvala in.

Under den nu pågående perioden, som började 1 juni, har det hittills varit 54 handelsdagar. Högst snittomsättning under perioden hade i fredags eftermiddag Nordea, Ericsson, Volvo och H&M haft, men strax därefter - på åttonde plats totalt - låg Fingerprint Cards med en genomsnittlig omsättning på cirka 471 miljoner kronor per handelsdag.

Aktien placerade sig därmed framför bland andra Telia Sonera, SKF, Handelsbanken och Assa Abloy, för att nämna några.

När det gäller att ligga bland de 30 mest omsatta aktierna klarar sig Fingerprint Cards i dagsläget alltså med marginal, och faktum är att aktien än så länge också klarar "tröghetsregeln" genom att finnas bland de 15 mest omsatta.

Mycket kan givetvis fortfarande hända, eftersom lite mer än hälften av den nuvarande beräkningsperioden återstår och omsättningen i Fingerprint Cards dessutom har visat kraftiga variationer. Men om Fingerprints genomsnittliga dagsomsättning inte sjunker markant kan aktien alltså komma att bli en kandidat till OMXS30.

En detalj i sammanhanget är att Fingerprint Cards än så länge tillhör segmentet Mid Cap, till skillnad från övriga aktier i OMXS30.

För att kvala in som Large Cap behövs ett börsvärde på över 1 miljard euro och sedan en tid tillbaka har Fingerprint passerat den gränsen. Bolagets börsvärde är, trots måndagens kursfall, drygt 12 miljarder kronor. Vilka aktier som tillhör de olika storlekssegmenten revideras halvårsvis, den 1 januari och 1 juli, och baseras på det viktade genomsnittspriset för maj och november.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg ser med viss oro på ett eventuellt inträde för Fingerprint Cards i OMXS30.

"Aj aj aj - det är så jag känner. Det är en aktie som domineras av privatpersoner, vilket skapar handel som är oförutsägbar. Biometriaktierna är våghalsiga aktier. Tekniken behövs - ingen tvekan om det - men det är så stora kast i aktierna", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Claes Hemberg tillägger att det å andra sidan på sikt vore osannolikt att Fingerprint inte skulle inkluderas, med tanke på hur populär aktien fortsätter att vara.

"Jag tror att volymen kommer att fortsätta vara hög", säger han.

Om Fingerprint Cards skulle komma in i OMXS30 kommer den också att ingå i er indexfond Avanza Zero. Hur känns det?

"Jag har ingen åsikt om det, och de kommer i så fall in i fler indexfonder. Ett alternativ är då att välja bredare indexfonder. Men man kan ju inte ändra på reglerna för att ett bolag med mer spekulativ handel kommer in".

Fingerprint Cards var vid lunchtid på måndagen dagens näst mest omsatta aktie, efter H&M, och noterade en nedgång på 5,2 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -