"Grexit mest sannolikt"

Grekland (uppdaterad) Grekland lämnar valutaunionen EMU. Det är det mest sannolika scenariot spår både den brittiska banken Barclays och tyska Commerzbank.

Efter det överraskande tydliga nej-resultatet i den grekiska folkomröstningen verkar nu Grexit vara det mest sannolika scenariot. Krympande likviditet hos bankerna och tomma kistor hos den grekiska staten kommer utan tvekan tvinga regeringen att införa sin egen valuta mycket snart.

Det skriver Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer i ett kundbrev på måndagsmorgonen.

"Detta kommer inte att destabilisera resten av valutaunionen, även om en Grexit skulle visa att länder som öppet visar sin ovillighet att reformera på sikt inte kan stanna i eurozonen", skriver han.

Han noterar att utländska banker började skala ned sina grekiska tillgångar för länge sedan och att bankkunder i andra euroländer med höga skulder vet att Grekland är ett exceptionellt fall, både politiskt och ekonomiskt. Dessutom är ECB förberett på det värsta scenariot.

Enligt chefekonomen skulle en farligare väg för eurozonen vara den osannolika, men inte omöjliga, situationen då långivarna misslyckas med att inta en tydlig hållning gentemot Grekland och erbjuda nya lån trots grekernas "nej".

Barclays är inne på samma linje om att en så kallad Grexit är mest sannolika utfall.

"Det kommer bli att extremt svårt för euroländernas ledare att komma överens med den nuvarande grekiska regeringen om ett program, givet grekernas avfärdande av det senast erbjudna förslaget, och det skulle bli svårt att sälja in för väljarna på hemmaplan, särskilt i det tyska parlamentet eller i det spanska inför det spanska parlamentsvalet", skrev Barclays Capital sent på söndagen enligt Affärsvärlden.se. 

Barclays bedömer att ECB kommer att dra in nödlikviditeten för de grekiska bankerna senast den 20 juli och att de grekiska bankernas aktiekapital kommer att raderas ut.

"Den grekiska centralbanken kommer till slut att behöva trycka en egen valuta för att injicera ny likviditet och nytt kapital", enligt Barclays. 

Den direkta grekiska exponeringen gentemot andra EMU-länder och eurosystemet uppgår till 3,5 procent av euroområdets BNP, samtidigt som europeiska bankers exponering mot Grekland har sjunkit till mindre än en tiondel av det.

Även i händelse av mycket stora procentuella förluster skulle de direkta förlusterna vara hanterbara, bedömer Barclays som dock anser att spridning av finansiell oro förblir ett viktigt orosmoment.

Enligt banken kan ett grekiskt EMU-utträde undvikas, exempelvis om Europa och Grekland kommer överens om ett program utifrån Internationella valutafondens villkor.

Ett annat möjligt scenario är om de försämrade finansiella och makroekonomiska förhållandena i Grekland skulle medföra en politisk kris som ger upphov till en regering som i högre grad vill nå en överenskommelse. 

Huvudscenariot är dock enligt Barclays att Grekland lämnar valutasamarbetet, rapporterar Affärsvärlden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -