Bankerna pressar index

Börsen (Uppdaterad) Vid lunchtid på torsdagen pekade börspilarna söderut på Stockholmsbörsen som gick svagare än sina europeiska motsvarigheter.

Riksbankens räntesänkning pressade bank och Electrolux rasade efter problem kring köpet av GE Appliances.

Strax efter klockan 13.00 var OMXS30-index på nivån 1.565, motsvarande minus 0,6 procent. På kontinenten noterades Euro Stoxx 50-index till oförändrat och tyska DAX ökade 0,1 procent.

"På aktiesidan är det mest intressanta i dag raset i Electrolux efter att det inte är helt givet att förvärvet av GE går igenom", säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsätter:

"I greksoppan kastas vi mellan hopp och tvivel, jag tycker att landet får lite för stor uppmärksamhet. Grekland står för 0,3 procent av världens samlade BNP så en grekexit skulle inte ge särskilt stora negativa konsekvenser för bolagens vinstutveckling, förutsatt att de politiska efterverkningarna blir hanterbara. Det skulle exempelvis inte vara jämförbart med Lehman-kraschen".

Inom OMXS30-index syntes en tydlig kurspress på bankaktier efter Riksbankens oväntade räntesänkning till minus 0,35 procent från minus 0,25 procent. Nio av tio analytiker hade väntat oförändrad ränta, enligt SME:s enkät.

Swedbank gick svagast med minus 2,3 procent medan SEB klarade sig bäst med ett tapp på 1,3 procent.

Bland enskilda aktier fick Electrolux en hel del utrymme efter att aktien rasat 10 procent. Det amerikanska justitiedepartementet avser att försöka stoppa vitvarubolagets planerade förvärv av GE Applicances, med motiveringen att konkurrensen hämmas.

Electrolux vd Keith McLoughlin räknar ändå med att affären kommer att avslutas "ungefär som planerat" under 2015.

Trots en sjunkande börs var det några aktier som steg, starkast utvecklades Boliden med plus 3,5 procent.

Riksbankens räntesänkning pressade kronan vilket är positivt för Boliden som har stora kostnader i lokal valuta och säljer i dollar.

På de lite mindre börslistorna var det åter köptryck i sensorbolagen Fingerprint och Precise Biometrics som var upp 7 procent respektive 5 procent.

Den förstnämnda har fått en order, som är inkluderad i årets försäljningsprognos, från en asiatisk distributör.

Även Betsson fick en del uppmärksamhet sedan aktien klättrat 4 procent. Bränsle till aktien kom efter att Dagens Industri skrivit att kursen inte stigit lika mycket som det senaste förvärvet motiverar.

I samma sektor steg Aktietorgslistade Cherry 7 procent efter att ha köpt onlinekasinot Almor och fått gott betyg för detta i en Redeyeanalys.

På listan för medelstora bolag backade Kappahl lätt, vilket betyder att klädbolaget nu fallit 17 procent de senaste åtta handelsdagarna. Förra veckans rapport var sämre än väntat på alla rader.

På Greklandsfronten råder vänteläge inför söndagens folkomröstning, och Eurogruppens finansministrar utesluter förhandlingar dessförinnan. Premiärminister Yanis Varoufakis uppgav i en intervju med Bloomberg att han kommer avgå om det blir ett ja på söndag.

I blickfånget för marknadsaktörer är den amerikanska jobbrapporten som publiceras klockan 14.30. Sysselsättningen väntas ha ökat med 233.000 personer och arbetslösheten väntas bli 5,4 procent i juni, efter preliminära +280.000 respektive 5,5 procent i maj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -