På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Tydlig återhämtning

Börsen (Uppdaterad) På tisdagseftermiddagen handlades Stockholmsbörsen på minus men återhämtningen var ganska tydlig jämfört med förmiddagens tapp.

Vid lunchtid kom diverse uttalanden från Grekland om att landet är "mycket optimistiskt" om att stanna i EMU, vilket spred viss optimism.

På aktiesidan var det blandat i botten medan vissa banker och telekombolag begränsade nedgången.

OMXS30 noterades strax runt klockan 14.15 till indexnivån 1.643 motsvarande minus 0,4 procent. Omsättningen uppgick till drygt 7 miljarder kronor. Euro Stoxx 50-index ökade 0,1 procent medan tyska DAX sjönk 0,6 procent.

Största sänke inom OMXS30-index var SCA, som sjönk 1,7 procent. Inga tydliga nyheter omgärdade bolaget men på valutasidan försvagades kronan mot dollarn.

En svagare krona och euro samt en starkare dollar gynnar de delar av SCA som producerar massa och papper inom affärsområdet Skogsindustriprodukter. För andra delar av koncernen gäller dock det motsatta.

Andra aktier som tyngde var Ericsson, H&M samt Volvo.

Dagens jumbo var Swedish Match, som sjönk 1,9 procent och därmed följde tobakssektorn på kontinenten som gick svagt.

En kanadensisk domstol har dömt tre tobaksbolag till att betala sammanlagt 107 miljarder kronor i skadestånd till rökare och före detta rökare. Anledningen: att de inte varnats tillräckligt för riskerna med rökning.

Trots det lite trista sentimentet låg ett knappt dussintal aktier på plus. Ingen aktie eller sektor stod ut men värt att nämna är Nordea, SEB, Telia och Tele2 som bidrog mest till att mildra nedgången.

Bland de mindre bolagen var Elekta en av de aktier som tilldrog sig mest intresse och dessutom accelererade förmiddagens nedgång till minus 8,8 procent.

Plumparna i Elektas rapport var en rejäl utdelningssänkning till 0:50 kronor per aktie (SME 1:71) samt en sänkt försäljningsprognos. För att vända den negativa utvecklingen har bolaget initierat ett omfattande åtgärdsprogram.

"Vi ska se till att våra befintliga produkter ska hamna hos kund, vi måste få bättre snurr på aktiviteterna och det är definitivt försäljning och marknadsföring som har prioritet nummer ett. Vi måste komma närmare våra kunder. Vi har ett antal relativt kortsiktiga program som ska se till så att vi gör detta. Sedan jobbar vi även med ett kostnadsbesparingsprogram", sade nygamla vd:n Tomas Puusepp, till Nyhetsbyrån Direkt.

Betsson, som initialt föll 4 procent, återhämtade sig till minus 2 procent. Spelbolagets vd Magnus Silverberg avgår för att bli vd på det av Ratos huvudägda Bisnode.

Scibase, nykomling på First North och tillverkare av diagnosinstrument för hudcancer, handlades till kursen 48:30 kronor, vilket var marginellt lägre än teckningskursen på 50 kronor. Inför noteringen var nyemissionen kraftigt övertecknad.

Surdegen Eniro vaknade upp med ett ryck när aktien rusade 10 procent utan några synliga nyheter. Avanza var största nettoköpare.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -