Få vill binda sitt bolån

Bostad Intresset för att binda sin bolåneränta är riktigt lågt. Bland dem som tecknade nya lån under maj valde åtta av tio den kortaste bindningstiden på tre månader.

Tremånadersräntan är den överlägset mest populära för nya bolån. Även de kunder vars villkor förändrades under månaden valde i stor utsträckning kortast möjliga bindningstid, visar bolåneinstitutet SBAB:s månadsstatistik.

83 procent av alla nya bolån som tecknades under maj är bundna på tre månader. Det är samma siffra som i april och den högsta noteringen på drygt fem år. Sedan 2008 har i genomsnitt 73 procent valt den kortaste bindningstiden.

I dag ligger
standardräntan, den så kallade listräntan, för tre månader på mellan 1,79 och 2,02 procent i SBAB, Skandia och de fyra storbankerna.

Från och med
nästa vecka måste samtliga banker vid sidan av listräntan också tydligt ange snitträntan – den faktiska räntan efter avdragna, individuella rabatter – som kunderna erbjudits under den senaste månaden.

De långa listräntorna steg under maj. Tvåårsräntan gick från 1,79 till 1,89 procent och femårsräntan från 2,29 till 2,59 procent. Räntan för tre månader och ett år låg oförändrad på 1,79 procent.

Andelen som valde att binda lånet på medellång tid, mellan ett och fyra år, låg på 15 procent under maj medan endast 2 procent har valt ett bolån med bindningstid på fem år eller mer.

"Riksbankens prognos om låg styrränta under lång tid har slagit igenom ordentligt i bolåntagarnas beteende. Trots attraktiva räntenivåer på de långa räntebindningstiderna så är det väldigt många som väljer rörlig ränta på hela bolånet och hoppas på ytterligare räntenedgång", säger Tor Borg, SBAB:s chefsekonom SBAB i en kommentar.

Här kan du jämföra räntor på bolån.

RICKARD FREDÉN

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -