Vändpunkt för Orion

Aktieanalys Finska läkemedelsbolaget Orion har haft en fallande tillväxttakt i flera år men 2015 kan bli en vändpunkt. Effekterna av patentutgångar minskar och då kan försäljningen åter ta fart.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 22 den 25 maj. Läs mer om Börsveckan.

Orion är Finlands största läkemedelsbolag med en omsättning som nådde över en miljard euro i fjol. I år väntas omsättningen minska något och orsaken är patentutgångar.

Bolagets största terapiområde är CNS (centrala nervsystemet) där flaggskeppsprodukterna var inom sjukdomen Parkinsons. Dock har patenten för dessa produkter gått ut, i slutet av 2012 i Europa och ett år senare i USA. Därmed har generikakonkurrens skurit hårt i omsättningen för dessa produkter, i USA minskade omsättningen inom Orions Parkinsonspreparat med 45 procent under 2014.

Nu verkar dock marknaden att vara på väg att stabilisera sig och i EU begränsas nedgången under första kvartalet till -5 procent så det verkar plana ut. Detta eftersom generikakonkurrens inte innebär att all försäljning upphör, oftast finns det kvar en mindre andel omsättning då en del läkare föredrar originalpreparaten av olika anledningar, och i Norden har Orion fortfarande höga marknadsandelar.

Ser man till koncernen som helhet har Orion gått från en tillväxttakt kring 10 procent 2010 för att därefter avta och i år väntas bolagets totala omsättning minska något. Men för 2016 och framåt väntas bolaget åter visa på positiva siffror och då ser aktien mer intressant ut. Om man rensar för Parkinsonspreparaten så har bolaget en ganska bra fart på översta raden.

För första kvartalet i år växte denna justerade omsättning med 8 procent och det inkluderar områden som cancervård, akutsjukvård, inhalerade produkter inom bland annat astma och KOL, djurhälsa och kontraktstillverkning. Det är en ganska intressant mix av områden, i synnerhet akutsjukvårdspreparaten och de inhalerade produkterna som visat på hög tillväxt.

Om man lyfter blicken från existerande produkter och ser till forskningen så har bolaget fyra pågående fas-III studier (inom cancer samt astma/KOL och hjärtproblematik), en nyligen avslutad fas-II studie (inom Alzheimers) samt två pågående fas-II studier (ALS och smärta) och fem i fas-I. Det är en hygglig pipeline som dessutom är angenämt framtung med hög andel projekt i sen fas.

Orion har i likhet med sektorn värderats upp ganska kraftigt de senaste åren och för Orion specifikt så har nog den stundande vändpunkten i försäljningsutveckling bidragit.

För perioden 2015-2019 väntas bolaget ha en genomsnittlig, årlig vinsttillväxt kring 7 procent. Med ljusare utsikter så har aktien slagit index i år med några procentenheter och varit väsentligt bättre än index sett över en tolvmånaders period.

Konsensusprognoserna är att bolaget ska göra en vinst per aktie på 1,32 euro i år och 1,29 euro per aktie under 2016. Till en aktiekurs på 29,6 euro motsvarar det ett p/e-tal för innevarande år på drygt 22 och nära 23 för 2016. Om man justerar för bolagets (lilla) nettokassa så värderas rörelsen till drygt 17 gånger årets förväntade rörelseresultat och knappt 18 gånger 2016 års förväntade rörelseresultat.

I relation till kassaflödet värderas aktien till 25 gånger det fria kassaflödet. Det är ganska mastigt, och då ska man även betänka att bolagets kassakonvertering (kassaflöde i relation till rörelsevinst) faktiskt har förbättrats de senaste åren, så man ska inte räkna med någon större förstärkning av kassaflödet.

De höga vinstmultiplarna kommer sjunka under kommande år när vinsten tar fart, men det kräver lite tålamod och frågan är om det är värt det. Tidigare kunde man som aktieägare glädjas åt en riktigt fin direktavkastning men i och med den starka kursutvecklingen har denna sjunkit markant och ligger nu på drygt 4 procent.

Man kan nog med fog säga att marknaden redan har diskonterat förbättringarna fullt ut i aktiekursen och Orion är fullvärderat. Rådet blir därför avvakta.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Orion Oyj B Neutral 30,52 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -