Sandvik fortsatt intressant – på lång sikt

Aktieanalys Sandvik jobbar för att minska bolagets stora fasta kostnader. Volymkänslighet är dock inte någon dålig sak i en förmodat stigande konjunktur.

Sandviks aktie har verkligen haft en stark utveckling under inledningen av 2015. Från en bottennotering på dryga 71 kronor ett par veckor in i januari har kursen rusat upp över 40 procent. Återhämtningen sker från nedtryckta nivåer och bygger än så länge mest på tecken att verksamheten håller på att stabiliseras samt fromma förhoppningar om att Europakonjunkturen passerat botten.

Sandvik är det bolag av de större verkstadsbjässarna på Stockholmsbörsen som har störst exponering mot gruvsektorn, den låg på runt 40 procent av omsättningen för några år sedan. Bolaget har tidigare konstaterat att efterfrågan från gruvsektorn i dag ligger 60-70 procent under de forna toppnivåerna.

Den tydligaste påverkan finns inom affärsområdet Mining. Sandvik har jobbat hårt för att anpassa verksamheten till det nya efterfrågeläget men ett så stort volymtapp har ändå inneburit att rörelsemarginalerna för området fallit kraftigt.

Ändå är det faktiskt just Mining som bjudit på positiva överraskningar vad gäller lönsamheten de senaste kvartalen. Sandvik gör framsteg dels i effektiviseringsåtgärderna och dels i arbetet med att stärka eftermarknadserbjudandet inom Mining. Vd Olof Faxander konstaterade i samband med måndagens rapport att den aktivitet som i dagsläget råder inom Mining till stor del handlar om utbyte av uttjänta maskiner och inte nyinvesteringar.

Service och eftermarknad är lönsam verksamhet för de flesta, så även Sandvik. Tappade volymer inom andra delar av Mining påverkade därför mindre än väntat och resultatet inom Mining landade i det första kvartalet 19 procent högre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning. Orderingången är dock fortfarande lägre än omsättningen inom Mining vilket allt annat lika talar för fortsatt sjunkande intäkter.

Största och resultatmässigt viktaste affärsområde är Machining Solutions. Lönsamheten är betydligt högre än övriga koncernen och i första kvartalet svarade Machining Solutions för 56 procent av resultatet, justerat för omstruktureringskostnader. Efterfrågan är för närvarande stabil och i Europa lyfter Sandvik fram Italien som en stark marknad medan Ryssland tynger utvecklingen. Resultatet inom Machining Solutions avvek inte från förväntningarna i kvartalet.

Mining och Machining Solutions svarar tillsammans för drygt 80 procent av rörelseresultatet, så mycket av fokus kring Sandvik hamnar på dessa båda affärsområden. Bland de lite mindre områdena stack Construction resultatmässigt ut positivt medan resultaten inom Materials Technology och Venture landade något lägre än väntat.

I Venture ingår fjolårsförvärvet Varel som Sandvik köpte för 3 miljarder kronor. Amerikanska Varel tillverkar borrkronor för att anlägga oljekällor och oljeprisets snabba fall har kommit att drabba verksamheten kraftigt negativt. De landbaserade borrningarna i Nordamerika har tvärnitat och Sandvik genomför åtgärder inom Varel för att anpassa verksamheten till det nya läget.

Under första kvartalet inledde Sandvik fas två i det stora omstruktureringsprogram som pågår inom koncernen. Kostnaden för detta uppgår till 1,9 miljarder kronor inklusive en nedskrivning inom Mining Systems och det belastar resultatet i det första kvartalet. Besparingarna från programmet väntas uppgå till 1,1 miljarder kronor om året från och med slutet av nästa år.

Sandvik har runt 40 procent av sin omsättning i Europa. Aktiens framfart under inledningen av året hänger delvis samman med ett ökat intresse för konjunkturkänsliga bolag med stor Europaexponering i ljuset av mer positiva makrosiffror från regionen och ECB:s penningpolitiska stimulanser.

Några direkt positiva kommentarer om efterfrågeläget i regionen hade dock inte Olof Faxander att bjuda på. Sidledes rörelser i alla marknader och geografier var prognosen för efterfrågeutvecklingen. Europa beskrivs som stabilt på en låg nivå medan Asien och Nordamerika också är stabila men på en högre nivå. Indien sticker ut som en bra marknad i Asien medan Italien som sagt är starkt i Europa.

I förväntningarna för helåret 2015 ligger en intäktstillväxt på dryga 6 procent, drivet uteslutande av valutaeffekter. Den underliggande rörelsemarginalen väntas stärkas med en procentenhet jämfört med i fjol till 12,4 procent. Exklusive engångsposter är snittprognosen för vinst per aktie 5,73 kronor.

För nästa år är prognosen en omsättningstillväxt på drygt 2 procent. Rörelsermarginalen väntas stärkas till 13,4 procent och den underliggande vinsten per aktie spås öka till 6,47 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 18,4 respektive 16,3.

Prognoserna för de kommande två utdelningarna ger direktavkastningar på 3,4 respektive 3,6 procent.

Dagens värdering av Sandvik-aktien är inte direkt låg men estimaten kommer sannolikt att höjas något efter måndagens rapport. Sandvik är också fortfarande väldigt volymkänsligt även om bolaget jobbar på att minska de fasta kostnaderna. Om Europakonjunkturen verkligen är på väg uppåt finns det utrymme för positiva överraskningar kommande år både vad gäller volymer och resultat.

Efter dagens rusning finns risk för rekyler i aktien framöver och förvaltar man sommarens semesterkassa ska man nog välja en annan aktie. För en lite mer långsiktig investerare tror vi dock att aktien har mer att ge. Det dröjer sannolikt innan investeringarna tar fart på bred front i gruvbranschen men efterfrågan bör heller inte försvagas ytterligare.

Tills dess är Europaexponeringen en intressant krok i Sandvik-aktien. Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sandvik Köp 104,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -