Valutarally i rapporterna

Börs Många bolag visar bättre resultat i första kvartalet med valutavind i seglen. Men långt ifrån alla är nöjda med dollarrallyt och kronförsvagningen. Här är vinnarna och förlorarna.

Rubelkrasch, dollarrally och euroförsvagning. Valutaförändringar kan påverka bolagens resultat avsevärt och expertprognoserna i marknaden är att växelkurssvängningarna kommer att fortsätta spela en viktig roll i börsföretagens fortsatta vinstutveckling.

Nedan finns en lista med exempel på börsföretag som gynnas och missgynnas av valutakursförändringarna på olika sätt.

VINNARNA

Holmen. För varje procents försvagning av den svenska kronan jämfört med årsskiftesnivån stärks bolagets rörelseresultat positivt med 30 miljoner kronor. Holmens vd Nils Ringborg uppger i senaste årsredovisningen att en av förklaringarna till den rejäla resultatförbättringen delvis är den svaga kronan.  

En väsentlig del av försäljningsintäkterna är i andra valutor än kronan där en stor del av kostnaderna ligger. Bolaget bedömer att valutasituationen kommer att påverka koncernens rörelseresultat positivt med cirka 300 miljoner kronor i år jämfört med i fjol.

Billerud Korsnäs. Förpackningsbolaget hade positiva valutaeffekter på 252 miljoner kronor i årets första kvartal. Vd Per Lindberg skriver i kvartalsrapporten att bolaget gjorde det bästa kvartalet någonsin.  

SKF. Verkstadsbolagets resultat i första kvartalet påverkades positivt med runt 450 miljoner kronor, främst beroende på en starkare dollar.

Atlas Copco. I bolagets sista kvartalsrapport för fjolåret hade valutakursförändringarna en positiv effekt på rörelseresultatet på cirka 490 miljoner kronor. Även resultatförbättringen förklarades framförallt med valutaeffekter, enligt rapporten.

Sandvik. Sista kvartalet 2014 påverkades resultatet positivt med cirka 270 miljoner kronor. Inför första kvartalsrapporten 2015 som presenteras den 27 april väntas den svaga dollarn ge ett ännu större tillskott.

Stora Enso. Under sista kvartalet 2014 blev nettoeffekten av valutakursutvecklingen en positiv inverkan om 12 miljoner euro för bolaget.

FÖRLORARNA

Qliro. E-handelskoncernen tillhör de bolag som förlorar på valutaförändringar. Bruttomarginalen för första kvartalet i år påverkas negativt av valutakursförändringar om cirka 10 miljoner kronor. Det handlar i första hand om dollarförstärkningen som främst slår mot Nelly och Gymgrossisten. Båda bolagen gör inköp i dollar och euro men säljer i svenska kronor.

Byggmax. Byggvarukedjans finansnettot för kvartalet påverkades med –3,7 miljoner kronor på grund av valutaeffekter. Byggmax har valutaexponering främst i norska kronor.

Hennes & Mauritz. Å ena sidan har kronan försvagats gentemot de flesta försäljningsvalutorv – men eftersom inköp till stora delar sker i dollar drabbas bolaget av dollarrallyt.

I rapporten för fjolårets sista kvartal spådde företaget att 2015 skulle rymma ännu större negativa valutaeffekter under inköpsperioden i tredje och fjärde kvartalet. Även kostnader för administration och lager ökade på grund av valutaeffekterna.

Modern Times Group. För mediekoncernen är det inte bara dollarn och euron som är intressanta, utan också rubeln. MTG:s ryska betal-tv-verksamhet har drabbats hårt av rubelns försvagning samtidigt som dollarförstärkningen tynger koncernens programinköp.

Baserat på de valutarörelser som gällde i vintras uppskattade bolaget att kostnaderna i amerikanska dollar kommer att öka med cirka 200 miljoner kronor i år. Vinsten för den ryska betal-tv-verksamheten väntades samtidigt påverkas negativt med cirka 100 miljoner kronor.

JOSEFIN STRÖMBERG

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -