Dollarn stiger på jobbrapporten

Valuta USA-dollarn vände tydligt upp mot europeiska valutor efter den amerikanska sysselsättningsstatistiken för juli.

Jobbstatistiken kom visserligen in väldigt nära prognos men innebar också att Fed kan pricka av en datapunkt på vägen mot en möjlig räntehöjning i september.

Sysselsättningen i USA ökade med 215.000 personer i juli, vilket var något under väntade 225.000. Samtidigt reviderades dock sysselsättningsdata för maj och juni upp med totalt 14.0000.

Arbetslösheten var oförändrad på 5,3 procent i juli, jämfört med i juni (väntat 5,3), och timlönerna ökade med 0,2 procent, i linje med prognos. Genomsnittliga arbetstiden ökade till 34,6 timmar per vecka, från 34,5 i juni.

RDQ Economics konstaterade i ett kundbrev att rapporten visar att den förbättrade arbetsmarknadstrenden under första halvåret håller i sig, och samtidigt visar arbetsmarknadsdeltagandet inga tecken på att öka.

"Denna rapport uppfyller med lätthet (Federal Reserves) definition om 'viss' (some) ytterligare förbättring på arbetsmarknaden och sänker ribban ytterligare för att... augustisysselsättningen också ska uppfylla denna definition", skrev RDQ-ekonomerna.

"Vi ser en räntehöjning den 17 september som mycket trolig och vi tror att återstående datasläpp måste vara ganska svaga för att fördröja 'liftoff' till december", fortsatte de.

Amerikanska statspappersräntor steg något i kortare löptider, men i längre löptider hölls USA-räntorna nere av fortsatt sjunkande Europaräntor (som gör de högre räntenivåerna i USA attraktiva för investerare).

Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,21 procent, 3 punkter lägre än vid samma tid på torsdagen.

I Europa pressades statspappersräntorna lägre efter några svaga industrisignaler, som kan innebära viss nedåtrisk inför nästa veckas preliminära BNP-data. Tysk industriproduktion föll 1,4 procent i juni jämfört med i maj, vilket var klart sämre än väntade +0,3 procent, och kanske en extra stor besvikelse efter torsdagens oväntat positiva industriorderdata för samma månad.

Det tyska ekonomidepartementet påpekade dock att produktionen i juni dämpades av kalendereffekter, och även om produktionen inte förändrades mycket under andra kvartalet ser departementet fortsatt goda förhållanden för den tyska industrin, orderingången och industrisentimentet framhölls som positiva faktorer.

Den tyska handelsbalansen visade visserligen ett större överskott än väntat i juni, 24,0 miljarder euro, men statistiken visade också att såväl export som import utvecklades sämre än väntat.

Även i Frankrike sjönk industriproduktionen oväntat, med 0,1 procent i juni. Däremot visar Spanien fortsatt framfötterna, där steg industriproduktionen med 7,5 procent i juni jämfört med maj, och med 4,5 procent jämfört med juni 2014 (väntat +3,8 procent).

I Sverige redovisas industridata för juni på måndag.

Svenska statsobligationsräntor 3-5 punkter på fredagen, tioårsräntan ner 5 punkter, till 0,72 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat punkter (5).

Kronan fortsatte att försvagas mot euron, euro/sek noterades som högst till drygt 9:60, den högsta nivån sedan mitten av februari. Marknadsaktörer förbereder sig för nya problem för Riksbanken i juli-KPI, som redovisas den 13 augusti, och om det utfallet inte skrämmer direktionsledamöterna väntas än värre problem kommande månader.

Mätt som KIX-index har kronan försvagats till 115,81 på fredagen, från 11,89 den 1 juli. Riksbankens prognos för hela andra kvartalet är 113,00.

Vid stängning noterades euron till 9:59 mot kronan, 4 öre högre än på torsdagen. Dollarn hade samtidigt stärkts 7 öre, till 8:82, och TCW-index hade stigit till 134,80 (134,16).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -