Oro för Grekland på G20-mötet

EU G20-ländernas finansministrar ser förbättringar i den globala ekonomin, men undvek att officiellt ta upp rädslan på de globala finansmarknaderna att Grekland ska ställa in betalningarna.

Det rapporterar Washington Post och Reuters.

G20-länderna släppte en kommuniké där det åtar sig att göra större ansträngningar för att stötta förtroendet och minska den ekonomiska sårbarheten. Mötets ordförande, Turkiets vice premiärminister Ali Babacan, sade att problemen som Grekland står inför inte hade tagits upp under de två dagarnas diskussioner.

Även om Grekland inte stod på den officiella agendan så har det varit ett hett ämne i korridorerna.

USA:s finansminister Jacob Lew sade att han vid ett antal möten på tu man hand, inklusive med Greklands finansminister Yanis Varoufakis, betonat att det brådskar att få klart förhandlingarna mellan Grekland och dess långivare.

"Jag upprepade i alla dessa samtal att ett misslyckande med att nå ett avtal skulle leda till omedelbara svårigheter i Grekland och ökad osäkerhet för Europa och den globala ekonomin", sade han till journalister.

G20-länderna välkomnade i sin kommuniké en starkare ekonomi i en del nyckelländer, även om tillväxten i den globala ekonomin fortsätter att vara dämpad och går i ojämn takt.

"De närtida utsikterna i utvecklade ekonomier, i synnerhet för euroområdet och Japan, har förbättrats på senare tid, medan USA och Storbritannien fortsätter att visa en solid tillväxt, vilket kan stötta en starkare global återhämtning", står det i G20-kommunikén.

Tillväxten i en del tillväxtländer, som Kina och Indien, är stark, men förblir ojämn.

Riskerna mot de globala utsikterna är mer balanserade än vid förra G20-mötet, och den totala inverkan från det lägre oljepriset bedöms vara positivt.

"Trots det finns det betydande utmaningar inklusive volatilitet i växelkurserna och en utdragen låg inflation, fortsatta externa och interna obalanser, hög offentlig skuldsättning och geopolitiska spänningar", skriver G20-länderna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -