Börsen idag: Vänder upp efter Kina-stimulanser

Morgonrapport USA-indexen tyngdes i fredags på bred front av kinesiska handelsförändringar och den grekiska skuldbördan. Även Asien är överlag ned under morgonen, med undantag för Shanghai som ökar efter stimulanser från Kina. Terminerna i Stockholm indikerar en öppning i dur.

Veckoavslutningen i USA skedde i rött med såväl Nasdaq Composite som Dow Jones 1,5 procent lägre. Det bredare S&P 500 klarade sig lindrigare undan på minus 1,1 procent.

I råvaruhandeln retirerade oljepriserna tillbaka efter en stark vecka. Första terminen av Brent var ned 0,6 dollar till 63,3 dollar per fat medan WTI-oljan tappade 0,9 dollar och nådde 55,9 dollar per fat.

I USA handlades Ericsson 24 öre högre jämfört med stängningen på Stockholmsbörsen.

Den stora nyheten i Asien kom under helgen från Kinas centralbank som valde att sänka reservkraven för de inhemska bankerna med 1 procent. Stimulansen överträffade analytikernas förväntningar och frigör totalt omkring 194 miljarder dollar till systemet. Vid kl. 7.30 hade Shanghai Composite avancerat 1,1 procent och japanska Nikkei 0,1 procent. Andra asiatiska index var däremot negativa där exempelvis Hang Seng i Hong Kong raderade ut 0,7 procent. MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive backade Japan 0,5 procent.

De rapporterande bolagen på Stockholmsbörsen är idag Byggmax (ca kl 8.00), Avanza (kl 8.15) och Getinge (kl 13.00). På Aktietorget är Qbank enda företag att meddela räkenskaper. I Oscar Properties inleds anmälningstiden dess i emission av nya preferensaktier medan Nicoccino gör sin sista handelsdag inklusive teckningsrätt.

Bland morgonens rekommendationsförändringar noteras att SHB har justerat ned Bulten till öka från köp, men att riktkursen skruvas upp med 12 kronor till 110 kronor. SHB råder även att fortsätta öka i Millicom där riktkursen höjs från 600 kronor till 655 kronor. Även i Indutrade anser banken att det är befogat att öka och lyfter även i detta fall den motiverade kursen, från 390 kronor till 460 kronor. För Lundin Mining anser dock SHB att man bör sälja och den nyupptagna bevakningen resulterar i en riktkurs på 29 kronor.

I Dagens Industri framställs JM som en bra säljkandidat på rådande nivå, efter att bostadsbyggare gjort en stark kursresa och insiders samt AMF sålt aktier. Tidningen Börsveckan skriver i sitt senaste nummer att Tobii framstår som värd att teckna, men att Doro och Nibe går att avvakta med.

Det är en makromässigt tunn agenda som väntar på måndagen. Höjdpunkten under dagen är Tysklands siffror över dess producentprisindex i mars, som spås ha ökat 0,2 procent. För svenskt vidkommande stundar Arbetsförmedlingens veckostatistik (kl 10.45). 

placera.nu i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -