Rejält låg värdering i Kappahl

Aktieanalys Kappahl-aktien är bland det billigaste du hittar på Stockholmsbörsen utanför råvarusektorn. Dessutom väntas aktien bjuda på bra direktavkastning de närmaste åren.

Klädkedjan Kappahl blandar och ger lite mellan kvartalen. Efter en svag försäljningsutveckling under hösten blev utvecklingen under perioden december till och med februari aningen bättre än väntat.

Julhandeln var bra och reorna därefter hanterades också på ett bra sätt. Bruttoresultatet i kvartalet, som är det andra i Kappahls brutna räkenskapsår, landade därför en dryg procent över snittprognosen i SME Direkts sammanställning. I jämförbara butiker var försäljningsökningen 1,8 procent vilket var lite bättre än marknaden i stort.

Den kraftiga dollarförstärkning som skett på sistone är ett stort bekymmer för många detaljhandelsbolag eftersom mycket av inköpen sker i Asien till priser satta i dollar. Klädbranschen är extra utsatt och förutom negativa valutaeffekter finns också en underliggande kostnadsinflation i Asien då lönenivåerna har stigit och det råder brist på ledig tillverkningskapacitet.

Kappahl kunde dock i kvartalet försvara sin bruttomarginal från ifjol. Men Vd Johan Åberg flaggar för att effekterna från den starka dollarn kommer att bli mer påtagliga under kommande kvartal. Prishöjningar i butikerna väntas bli nödvändiga i hela detaljhandeln men Kappahl ville på torsdagen inte gå närmare in på hur bolaget planerar att parera de stigande inköpspriserna.

Om de översta raderna i Kappahls halvårsrapport bjöd på något bättre siffror än väntat så var rörelsekostnaderna å andra sidan sämre än väntat. Rörelsemarginalen i kvartalet landade på 0,8 procent mot väntade 1,2 procent. På sista raden innebar det ett resultat som var 9 Mkr sämre än väntat. Som tur är väger det andra kvartalet resultatmässigt lätt på året. Missen på 9 Mkr får jämföras med snittprognosen för helårets resultat som före rapporten var 230 Mkr.

Det är bland annat kostnader för långsiktiga it-satsningar som tynger marginalerna. Kappahl har även fortsatta problem med lönsamheten i Polen där bolaget för närvarande jobbar igenom ett åtgärdsprogram som bland annat innebär att olönsamma butiker stängs. Rörelseförlusten i Polen summerade i kvartalet till 21 Mkr vilket kan jämföras med en samlad vinst på övriga marknader (Sverige, Norge och Finland) på 30 Mkr.

Trots lönsamhetsproblemen och en allmänt trög marknad tänker Kappahl vara kvar på den polska marknaden. Tidigare har bolaget helt lagt ned verksamheten i Tjeckien, som dock var en betydligt mindre marknad för Kappahl. E-handel ska lanseras i Polen kring sommaren.

På lite sikt kommer även en viss press på rörelsemarginalen att uppstå från ökade avskrivningar. Det är investeringar i butikerna som ökar i takt med att Kappahl successivt inför det nya butikskoncept som arbetats fram, kallat For You, i hela sitt bestånd.

Av de totalt 373 butikerna har hittills 14 stycken konverterats till det nya konceptet. Vid utgången av räkenskapsåret i augusti väntas cirka 30 butiker vara konverterade. Tempot i konverteringarna väntas öka under nästa räkenskapsår.

Tidiga indikationer är fortsatt positiva vad gäller kundupplevelse och försäljning i de renoverade butikerna. Kappahl har tidigare även sagt att det finns tecken på att nya kundkategorier hittat till butikerna efter omgörningen.

Kappahl undersöker även andra avenyer till ökad tillväxt. Barnkonceptet Newbie har öppnat en butik i Stockholm som varit framgångsrik och fler butiker och ytterligare koncept utreds för närvarande. En ny sminkkollektion ska introduceras i butikerna senare i år och Kappahl undersöker även möjligheterna att lansera sin onlinebutik i ett par för bolaget helt nya länder.

Tillväxtinitiativ kan komma att behövas då den underliggande marknaden är fortsatt rätt trög. Ökade volymer krävs om Kappahl ska nå sitt marginalmål på 10 procent. Utfallet i fjol blev 5,7 procent och snittprognosen för innevarande år var före torsdagens rapport en marginal på 7,1 procent.

Kappahl har tidigare indikerat en målsättning om att nå sitt 10-procentsmål redan nästa räkenskapsår men givet lite tröga marknader, dollarmotvind och ökade investeringar så kan det bli tufft. Analytikerna väntar sig också en marginal på 7,6 procent.

Kappahl öppnar väldigt få nya butiker vilket dämpar tillväxttakten. Årets omsättning väntas faktiskt minska en aning jämfört med förra räkenskapsåret. Bättre rörelsemarginal och framför allt lägre finansieringskostnader gör dock att vinsten per aktie väntas öka med nära 80 procent till 3,07 kronor.

För nästkommande räkenskapsår, som alltså börjar redan i september, väntas omsättningen öka 2,6 procent samtidigt som rörelsemarginalen som sagt ökar till 7,6 procent. Vinsten per aktie lyfter då knappt 18 procent till 3,61 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 13,0 respektive 11,1. Justerat för den allt lägre skuldsättningen värderas rörelsen till 9,3 gånger nästa räkenskapsårs väntade rörelseresultat. Det är rejält lågt för att vara på dagens börs.

Den låga värderingen av de väntade vinsterna gör även att utdelningsnivåerna blir attraktiva. Direktavkastningen i Kappahl-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 3,9 respektive 5,1 procent.

Kappahl-aktien har harvat sidledes i drygt ett och ett halvt år nu. Arbetet med att ta tillbaka de marknadsandelar som koncernen förlorade under krisåren går långsamt. Konkurrensen på marknaden är stenhård och onlinehandeln blir även det en allt tuffare utmanare till de stora butikskedjorna. Med få nya butiker blir tillväxttakten extra trög.

Något större säljlyft ligger heller inte i förväntningarna för de kommande åren men däremot stigande lönsamhet. Givet de stora satsningar som pågår inom Kappahl och med alla de externa faktorer som sätter press på lönsamheten inom hela branschen för tillfället är det ett osäkerhetsmoment i estimaten.

Ledningen vidhåller dock sin tro på stigande lönsamhet och värderingen är på nuvarande prognoser så låg att det finns utrymme för en del besvikelser.

Vi behåller vår köprekommendation på aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 39,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -